1 av 6
Nisar Ahmad, 19, har fått på sig uniformen för första gången som nybliven soldat i Afghanistans armé. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
2 av 6
Nyblivna afghanska soldater får börja med att lära sig läsa och skriva, runt 80 procent är analfabeter. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
3 av 6
Läraren Saeed Mohammad ingår i ett ambitiöst projekt att lära nyblivna soldater i afghanska armén att läsa och skriva, på 60 lektionstimmar ska de lära sig det mest grundläggande. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
4 av 6
Utan att kunna läsa och skriva är det svårt att fungera som soldat. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
5 av 6
Civilklädda rekryter på första dagen i Afghanistans militär, de har samlats tidigt på morgonen på en militärbas utanför Kabul för att utbildas till soldater. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
6 av 6
Nyblivna soldater hjälper varandra med uniformerna som de just kvitterat ut på första dagen i Afganistans nationella armé. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.

Analfabetism stort problem i afghanska armén

2:00 min

Försöken med att bygga upp en afghansk armé går stadigt framåt. På Nato-toppmötet i Chicago diskuteras i dag hur Afghanistans armé ska kunna ta över säkerhetsansvaret i landet efter 2014, då merparten av de utländska soldaterna dras tillbaka.

Men utmaningarna är stora. 80 procent av rekryterna kan varken läsa eller skriva.

Nyanlända rekryter i civila kläder radar ovant upp sig en tidig morgon på en militärförläggning utanför Kabul medan en officer skriker order åt dem. Det är unga män från runt om hela Afghanistan, många ser lite vilsna ut.

Första anhalt är att hämta ut sina nya uniformer, de hjälper varandra med remmar, knappar och bälten. Särskilt imponerade är de av sina gula kängor.

– Jag är stolt över att ha anslutit mig till armén, säger Nisar Ahmad, en 19-årig pashtunsk man från Nangarhar-provinsen.

Men för att kunna fungera effektivt som soldat i den armé som inom ett par år förväntas ta över säkerhetsansvaret och bekämpa talibanerna när utländska soldater ska lämna måste Nisar Ahmed och de flesta andra rekryterna först lära sig något grundläggande: Att läsa och skriva.

Över 80 procent av rekryterna här är analfabeter - en konsekvens av decennier av konflikt och vanstyre i Afghanistan.

I ett ambitiöst program försöker man nu lära dessa unga män att läsa och skriva - på 60 lektionstimmar.

Läraren Saeed Mohammad stavar enkla ord som rekryterna får skriva i sina böcker, många har aldrig använt en penna förrän de kom hit. I bänkraderna sitter skäggiga män och kämpar med att skriva enkla ord för man, tupp och bil.

Men deras uppmärksamhet är på topp under de tre timmar långa lektionspassen.

Allt fler av instruktörerna och officerarna man ser här på militärbasen är nu afghaner, antalet utändska soldater minskar i takt med att afghaner själva ska ta över ansvaret.

Chansen att få lära sig läsa lockar en del att ansluta sig till armén, liksom en lön på motsvarande uppemot 1 500 kronor i månaden.

– Jag anslöt mig både för att få lära mig läsa och för att kunna tjäna mitt land, säger Suleiman, som kommer från Herat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista