Medan den serbiska minoriteten i norra Kosovo firade valresultatet kallas Nikolić för en evig ultranationalist i en av de albanska tidningarna. Foto: Marko Drobnjakovic/Scanpix.

Oklart läge i Serbien efter Nikolićs seger

1:52 min

Efter nationalisten Tomislav Nikolićs oväntade seger i det serbiska presidentvalet i går kväll är det oklart hur den serbiska regeringen kommer att se ut och vilken riktning Serbien kommer att ta. I grannlandet Kosovo är de första reaktionerna på valresultatet förvånade.

"Politisk jordbävning i Serbien då Nikolić slår Tadić", skriver en av Kosovos största dagstidningar Koha Ditore efter att det blivit klart att Serbiens nye president heter Tomislav Nikolić. Flera tidningar i regionen har variationer på samma tema.

Men medan den serbiska minoriteten i norra Kosovo firade valresultatet kallas Nikolić för en evig ultranationalist i en av de albanska tidningarna.

Tomislav Nikolić ingick i Slobodan Milošević regering 1999 då serbiska styrkor drev närmare en miljon albaner i Kosovo på flykt medan Natos flygbombningar pågick.

Skeptiker undrar hur mycket han egentligen brutit med sitt förflutna och hur långt han är beredd att gå när det gäller den känsliga frågan om Serbiens relationer till grannlandet Kosovo. Serbien har inte erkänt Kosovo utan ser landet som en serbisk provins.

I Serbien börjar nu arbetet med att forma en ny regering, men det kan bli en krånglig process.

Den nye presidenten Tomislav Nikolićs Progressiva parti, blev det största partiet i parlamentsvalet som hölls den sjätte maj, men direkt efter valet verkade det som att den tidigare presidenten Boris Tadić i Demokratiska partiet fått över kungamakaren Ivica Dačić från Socialistpartiet på sin sida.

Dačić var talesperson för Slobodan Milošević under krigen på 90-talet, och är en politisk maktspelare men säger sig också ha valt en ny väg bort från ultranationalismen.

Enligt de första kommentarerna verkar socialistpartiet hålla fast vid sin allians med det tidigare styrande partiet, men ännu är inget klart och det pågår ett politiskt förhandlingsspel.

I de första politiska kommentarerna från grannen i söder, säger Kosovos vice premiärminister Hajredin Kuçi att Kosovos öde inte är beroende av val i Serbien medan andra ministrar hoppas att Serbien ska visa sig vara en värdig EU-kandidat och normalisera relationerna till alla sina grannar, inklusive Kosovo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista