Långtradare i Karachi, Pakistan, som använts för att forsla bränsle åt Nato till Afghanistan. Foto: Fareed Khan/Scanpix.

Olöst fråga om Nato-transporter genom Pakistan

Obama vägrade träffa Pakistans president
1:23 min

I dag fortsätter Natos toppmöte i Chicago. En fråga som man hade hoppats skulle bli löst men som inte verkar bli det är Natos tunga transporter genom Pakistan.

De tunga transporterna till USA och Nato i Afghanistan har mest gått genom Pakistan men i höstas stoppade regeringen i Islamabad de transporterna efter att amerikansk militär dödat 24 pakistanska soldater. Dödade av misstag, sade man i USA.

I sista stund blev så president Zardari inbjuden till Nato-toppmötet och det tolkades som att ett avtal var klart och att transporterna ska återupptas. Men något har gått snett och den diplomatiska missämjan finns kvar. President Obama har vägrat att träffa Zardari här i Chicago och det har också Natos generalsekreterare gjort. Pakistan säger att de fortfarande inte fått någon ursäkt från USA och så länge en sådan inte kommer blir det ingen genomfartstrafik. De vill också ha kraftigt mer betalt per lastbil.

Ytterst handlar det här om förbindelserna mellan USA och Pakistan som alltså är mycket ansträngda och som inte verkar bli bättre, om man inte kan hitta en lösning under sista dagen på Nato-mötet.

Istället för på landsväg genom Pakistan har de militära transporterna fått gå med flygplan eller norrifrån genom Uzbekistan och Tadzjikistan men det är krångligare och dyrare. Huvudfrågan på Nato-mötet är hur kriget i Afghanistan ska avvecklas och när trupperna ska hem på allvar så är det extremt viktigt att hemtransporterna kan ske genom just Pakistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".