1 av 2
Folkmassa på Strömbron och i Kungsträdgården under kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
2 av 2

Stora avspärrningar väntas när Estelle döps

Just nu pågår förberedelserna för fullt inför morgondagens dop av prinsessan Estelle i Slottskyrkan i Stockholm. Gäster börjar anlända och framkomligheten begränsas på vissa platser.

– I dag är det ett antal gäster som anländer och eskorteras från Arlanda, säger Annika Eriksson, polisens kommenderingschef.

Själva dopet kommer att ske inne i slottet, i Slottskyrkan. Där är det bara speciellt inbjudna som får vara med, prominenta gäster som kommer med taxi eller andra bilar till Slottskyrkan.

Det kommer att vara avspärrningar kring slottet och därmed få platser för vanliga besökare som, trots att de inte kan se så mycket, vill vara med på ett hörn.

– Det är inte så mycket att titta på egentligen, annat än att det anländer gäster till slottet. Därför finns det ganska få platser kring yttre borggården och utanför avspärrningsbanden i slottsbacken, säger Annika Eriksson.

På listan över gästerna som tackat ja till inbjudan till dopceremonien i kyrkan finns förstås många av kungens och drottningen familjemedlemmar och släktingar, många ur Prins Daniels släkt och hans och kronprinsessan Victorias närmaste vänner.

Sofia Hellqvists och Chris O´Neills namn, prins Carl Philips och prinsessan Madeleines respektive, saknas på listan men på en presskonferens i eftermiddags bekräftades att de är inbjudna och enligt journalister på plats är båda i Stockholm för att gå på dopet.

Inte förrän i morgon blir det känt varifrån dopvattnet hämtats och vilka som blir Estelles faddrar, säger Hovets informationschef Bertil Ternert.

– Det är en tradition att man meddelar det samma dag. Vi följer den traditionen, säger Bertil Ternert.

Över 400 journalister kommer att jobba med dopet, omkring 140 av dem är från andra länder. Flest kommer från drottning Silvias tidigare hemland Tyskland.

Marcus Wenniges är redaktör för tv-bolaget ZDF, som sänder flera timmar från slottet i morgon. Han säger att den svenska kungafamiljen är som deras egen och eftersom Viktoria och Daniel framstår som så sympatiska har tyskarna tagit dem till sina hjärtan.

Följ dopet: P4 Extra sänder direkt och Bengt Hansell twittrar från kyrkan.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".