Foto: Heiko Junge/Scanpix.

Kommission godkänner psykrapport om Breivik

Tingsrätten i Oslo får en svår uppgift när straffet ska utdömas för massmördaren Anders Behring Breivik. I dag godkände en rättsmedicinsk kommission den undersökning som bedömer Breivik som frisk.

Den rättsmedicinska kommissionen har granskat rapporten och undersökningarna av Anders Behring Breivik som genomförts av rättspsykiatrikerna Terje Törrissen och Agnar Aspaas. Rapportens slutsatser var kontroversiella, då de två psykiatrikerna bedömde Breivik som frisk nog att kunna dömas till fängelse.

I en tidigare, separat rättspsykiatrisk undersökning kom rättspsykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sörheim fram till att Breivik är psykiskt sjuk.

Utlåtandet från Törrissen och Aspaas kritiserades tidigare av kommissionen när den bedömde undersökningen; ett tilläggsyttrande begärdes. Breivik ska ha försökt lura de två psykiatrikerna, som inte heller tagit reda på tillräckligt mycket om Breiviks barndom, enligt ett utlåtande från kommissionen.

I måndagens godkännande besked kräver dock kommissionen fortfarande att Törrissen och Aspaas utvecklar sina bedömningar om bland annat Breiviks barndom när de ska vittna i rätten.

Kommissionens godkännande innebär dock att domstolen nu står inför två separata och oberoende bedömningar av Breivik, när den ska ta döma honom.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista