Finansinspektionen vill sätta press på de stora företagen. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Finansinspektionen vill chockhöja bankböter

Finansinspektionen vill chockhöja böterna till banker och andra finansbolag som inte följer statens regler. Åtminstone ett tiofaldigande av dagens maxbelopp på 50 miljoner kronor vore lämpligt, tycker myndigheten.

– Vi har skrivit till Regeringen och sagt att 500 miljoner kronor vore en bra nivå för det högsta beloppet. Sedan pågår förhandlingar inom EU om höjda straffavgifter, så vi får se vad de slutar med, säger Per Håkansson, chefsjurist på Finansinspektionen.

Finansinspektionens önskan om en chockhöjning av maxbeloppet för böter till banker och andra finansbolag som inte följer reglerna ser ut att slå in redan nästa år. Från regeringens sida väntar man bara på direktiv från EU om vilken nivå de nya straffavgifterna ska hamna på. De 500 miljoner kronor som Finansinspektionen föreslagit som maxgräns kan till och med bli ännu högre för stora företag.

– Det har funnits förslag om att man inte ska ha något tak annat än tio procent av företagets omsättning, vilket blir riktigt höga belopp för de stora företagen, säger Per Håkansson på Finansinspektionen.

Det är just de stora företagen Finansinspektionen vill sätta ökad press på. 50 miljoner kronor är ett alldeles för lågt bötesbelopp för att avskräcka ett finansbolag från att bryta mot reglerna. En höjning med tio gånger det beloppet kommer däremot att få avsedd effekt, tror Per Håkansson.

– Jag tror att det har effekten att företagen blir noggrannare. Det är företagen själva som ska bygga upp system så att de garanterar att de inte överträder några regler. Och deras incitament, deras anledning att göra det förstärks naturligtvis om böterna blir högre, säger Finansinspektionens chefsjurist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista