Freddy Lie vid sin dotters grav i Halden. Elisabeth sköts ihjäl av Anders Behring Breivik. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

Förlorade systern på Utöya – vittnar mot Breivik

"Han har tagit hennes syster ifrån henne"
1:10 min

Vittnesmålen i rättegången mot Anders Behring Breivik i Oslo är viktiga såväl för rättssaken som för de anhöriga. Särskilt när det som i dag handlar om platser där många personer dog.

Freddy Lies dotter Cathrine är en av dem som ska vittna i dag – och hennes far ser fram emot att det ska vara över.

– Det ska bli skönt när det är gjort. Både för henne och för oss andra, säger Freddy Lie.

Vittnesmålet av hans skottskadade dotter Cathrine i dag är den andra milstolpen i rättegången för Freddy Lie och hans familj. Den första var den dag som rätten behandlade obduktionsrapporten för hans dotter Elisabeth, som sköts ihjäl på Utöya.

Vittnesmålen är viktiga, inte bara för de närmast anhöriga. Också de som mist sina barn på ön vill veta så mycket som möjligt. Trots det stora antalet vittnesmål så är varje berättelse unik och berörande, inte minst den känsla av skuld som många känner för att de inte kunde hjälpa andra.

Under gårdagen tvingades Anders Behring Breivik lämna rättssalen inför två av vittnesmålen, men inte när Freddy Lies dotter ska vittna i dag. Och Freddy Lie är övertygad om att det kommer att gå bra.

– Cathrine har kontroll. Han kan få vara kvar i salen, det bryr hon sig inte om. Han har tagit systern ifrån henne men mer ska han inte få göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".