Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Kristider ger försäljningsras för mc och mopeder

Branschförbund: Satsa på gräsklippare
1:39 min

Mc- och mopedförsäljningen fortsätter sitt ras. På fyra år har nu nyregistreringen av mopeder sjunkit med 70 procent.

Försäljningschefen Anders Holmberg på Stockholms mc-varuhus säger att han inte är orolig över statistiken. Företaget klarar sig, men det är inte för att de säljer nya motorcyklar och mopeder.

– Nya motorcyklar är inte det vi till största delen lever av. Det är faktiskt service, tillbehör och så vidare.

Mc- och mopedbranschen är i kris. Förra året nyregistrerades 10 000 mopeder och 8 000 motorcyklar. Det är en nedgång på 70 respektive 60 procent jämfört med 2007.

Orsaken är den ekonomiska krisen, enligt Per Johansson, vd på moped- och motorcykelbranschens riksförbund.

– Först kom Lehmankraschen 2008 som skapade en global ekonomisk nedgång. Sedan var det en liten återhämtning och vi trodde att det var våran tur. Men då kom Grekland och eurokrisen. Motorcykeln kan nog ses lite som en lyx ute på den yttersta kanten, säger Per Johansson.

Hittills i år har motorcyklar tappar 8 procent och mopeder 15 procent jämfört med förra året. Samtidigt är lika många fordon i trafik. Man kör helt enkelt längre med sina gamla maskiner.

Per Johansson tror att handlarna måste hitta nya sätt för att få det att gå runt i fortsättningen.

– Det kan vara gräsklippare, det kan vara fyrhjulingar, det kan vara snöskotrar. Vad som helst med lite anknytning till motorer. Så sneglar de på andra produkter med motorer kommer de att klara sig, säger Per Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".