Kriget i Afghanistan har kostat 120 miljarder dollar per år. Foto: Seth Perlman/Scanpix

Nöjd Obama avslutade Nato-toppmöte

2:10 min

Sent igår kväll svensk tid avslutade militäralliansen Nato sitt toppmöte i Chicago. President Barack Obama kunde konstatera att alliansen står enig i att dra tillbaka de utländska trupperna från Afghanistan och överlåta ansvaret för säkerheten i landet till afghanerna själva.

Att USA och övriga länder ska lämna Afghanistan senast utgången av 2014 beslöt Nato redan för ett och ett halvt år sedan, vad man gjort i Chicago är att finputsa den planen så att man drar sig tillbaka på ett ansvarsfullt sätt.

President Obama sa på den avslutande presskonferensen, att alla länder går mer eller mindre i takt, trots att till exempel Frankrike kommer att lämna tidigare.

Nato fattade också det formella beslutet att lämna över det direkta ansvaret för säkerheten i landet till den afghanska militären redan i mitten av nästa år, det är något man talat om i USA sedan länge.

För Obama är Nato-mötet viktigt eftersom han nu kan gå in i valrörelsen med beslut som visar att han vill avveckla kriget, för krigströttheten är akut i USA.

– Vi har varit i Afghanistan i tio år och hur mycket bra vi än gjort så innebär tio år i ett väldigt annorlunda land en stor belastning. För USA men också för Afghanistan, som kommer att bli mer uppmärksamt på sin egen självständighet, sa Obama.

Vägen framåt kommer inte att bli lätt, enligt Obama. Afghanistan kommer inte bli ett perfekt land, men USA har sedan länge givit upp försöken att på allvar modernisera landet utan hoppas nu bara lämna efter sig ett någorlunda stabilt Afghanistan.

Kriget där har kostat USA 120 miljarder dollar om året och Obama har nu ögonen på något annat.

– Nu kan vi börja investera i USA istället. I jobb, skolor, vägar och forskning, sa den amerikanske presidenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista