Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Flygbolaget Skyways begär sig själva i konkurs

Flygbolaget Skyways med sitt dotterbolag City Airline kommer under förmiddagen att begära sig själva i konkurs. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande under tisdagsmorgonen. Bara från Arlanda ställs i dag 31 avgångar med Skyways flyg in. De flesta skulle gått till destinationer inom Sverige.

Betalningarna har ställts in och samtliga flygningar ställs nu in med omedelbar verkan.

Skyways flyger till ett 20-tal destinationer inom Sverige och i Europa.

Skyways är ett regionalt flygbolag som flyger till fler än 20 destinationer i Sverige och utomlands. Bland annat har man haft flyg från Stockholm till Visby, Örnsköldsvik, Halmstad och Växjö.

Från Göteborg har bolaget trafikerat bland annat Åre/Östersund, Manchester och Bergen.

Beskedet vid 6-tiden på tisdagsmorgonen drabbade bland annat resenärer från Karlstad mot Köpenhamn 05.50 och Stockholm 06.30. Från Landvetter utanför Göteborg skulle ett plan ha lyft mot Zürich 06.50.

På bolagets hemsida fanns under morgonen bara beskedet om de inställda betalningarna. Alla övriga uppgifter var borta.

Under det senaste halvåret har Skyways förgäves försökt vända utvecklingen i bolaget.

– Vi har kommit en bra bit på väg i vårt arbete med att vända bolagets utveckling, men efter Cimbers konkurs blev det svårt att klara verksamheten, kommenterar Skyways VD Mikael Wångdahl i bolagets pressmeddelande.

Skyways beklagar situationen för alla resenärer vars resor nu ställs in.

Det är bara ett år sedan som Skyways köpte City Airline.

"Vi på City Airline har under en lång tid sett behovet av konsolidering och kapitaltillskott för att kunna utvecklas vidare", skrev City Airlines vd Jimmie Bergqvist i ett pressmeddelande, den gången.

Totalt sett beräknades det sammanslagna bolaget få en trafik på över en miljon passagerare om året.

Skyways och City Airlines ekonomiska problem är de andra inom flygbranschen på kort tid. Danska Cimber Sterling ansökte om konkurs den 3 maj.

Claes Nilsson, presschef på Swedavia som driver och utvecklar elva flygplatser i Sverige, vet ännu inte hur många resenärer som kan beröras av dagens konkursbesked.

– Men det innebär att alla de resenärer som skulle resa med Skyways i dag och framöver inte kommer i väg. Då behöver man som resenär ta kontakt med flygbolaget direkt eller med sin researrangör. Vi kommer att ha informationsdiskar på flygplatserna för att informera resenärerna, säger Claes Nilsson.

– Det var väldigt oväntat för mig. Men det är ju samme ägare som till Cimber Sterling som nyligen gick i konkurs, säger Anders Lidman, flyganalytiker med konsultbyrån Aeropol.

– Men ägaren, en ukrainsk oligark, kan ju göra vad han vill med sina pengar. Det går inte att ha inblick i en sådan ägares kassa.

– Men konkursen var oväntad. Inte minst för att Skyways för bara några dagar sedan förhandlat med Norrköpings flygplats för att ta över systerföretagets flygningar därifrån till Kastrup, säger Lidman.

Sveriges Affärsreseförening (SBTA) är inte förvånade över dagens konkursbesked utifrån hur många bolag som trängs på den europeiska marknaden.

– Att det sker för Skyways del är för min del oväntat. Men att fler kommer att gå i konkurs i Europa vet vi och det är inte förvånande, säger Lotten Fowler, general manager på SBTA.

Flyget spelar en viktig roll för många affärsförbindelser i Sverige och Norden, förklarar Lotten Fowler. För de företag som har avtal med Skyways och förlitar sig på deras linjer får konkursen nu omedelbara konsekvenser.

– De hamnar i en situation där de snabbt måste ut och hitta någon annan, så det ställer till det för de företagen.

– Det är förfärligt för många, för alla som jobbar där och för branschen, säger Fowler också.

Omkring 160 resenärer som skulle ha rest mellan Arlanda och Kristianstad Airport i dag berörs av Skyways konkurs - det enda bolaget med reguljärtrafik på flygplatsen.

– De har fått ta sig till flygplatserna i Ronneby och Malmö för att resa därifrån i stället, säger Linda Andersson som arbetar med incheckningen på Kristianstad Airport.

Skyways trafikerar även sträckan Arlanda-Smaland Airport i Växjö.

– Det handlar om ungefär 150 passagerare. Under morgonen bokades många om till andra bolags flygningar till Bromma, säger flygplatschef Ulf Axelsson.

Men resenärer som fått sina biljetter ombokade riskerar att få betala den nya biljetten själv.

– De får reda ut detta i efterhand. Om man betalat med kreditkort finns chans att få tillbaka pengarna, men annars är det tyvärr svårt, säger Ulf Axelsson till TT.

– Jag fick besked om den förväntade konkursen klockan två i natt, säger Petter Hulgaard vid Skyways sektion inom Svensk Pilotförening.

Föreningen räknar med att mellan 300 till 350 arbetstillfällen berörs av konkursen. I början av maj gick systerbolaget Cimber Sterling i Danmark i konkurs.

– Vi hade det på känn att det kunde hända även Skyways. Men ägaren hade lovat att skjuta till kapital, men så verkar det ju inte ha blivit, säger Petter Hulgaard.

– Nu får vi försöka få ut så mycket information till våra medlemmar vi bara kan, säger Hulgaard.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".