Rumänien inför osäkert dubbelval

Rumänien går på söndagen till ett viktigt val. Det stora Balkanlandet ska välja både ny president och nytt parlament. Utgången av de båda valen är ytterst osäker.

Mellan 30 och 40 procent av de 18 miljoner rumänska väljarna har ännu inte bestämt sig hur eller om de tänker rösta i morgondagens tvillingval.

Utgången av president- och parlamentsvalet är därför spännande osäker, framför allt eftersom det är jämt mellan presidentkandidaterna och blocken i parlamentet.

Även om diktatorn Ceausescu dödades för femton år sedan, har det länge gått trögt med både den demokratiska och ekonomiska utvecklingen.

Byta generation
Det viktigaste med morgondagens val är, enligt politiska bedömare, generationsskiftet.

Presidenten Ion Iliescu lämnar presidentposten 74 år gammal. Den gamle diktaturmedarbetaren och politiske överlevnadskonstnären Iliescu, personifierar mycket av den arroganta och korrupta maktapparaten.

Två män har största chansen att få efterträda Iliescu. Det är den nuvarande premiärministern Adrian Nastase, från det socialdemokratiska partiet och demokratiska partiets Traian Basescu, som är Bukarests färgstarke borgmästare.

Avgörande om två veckor
Om prognoserna stämmer kommer den andra och avgörande valomgången att stå mellan dessa båda herrar om två veckor.

Socialdemokratiska PDS har styrt Rumänien i elva av de femton postkommunistiska åren.

Regeringen tar gärna åt sig äran av att landet nu enligt EU har ”en fungerande marknadsekonomi”.

Ekonomiskt uppsving
Tillväxten ligger på sex procent, budgetunderskottet är under två procent och inflationen blir i år för första gången ett ensiffrigt tal.

Från oppositionen anklagas regeringen för maktarrogans och att den inte bekämpar korruptionen och fattigdomen.

De partier, som kommer att bilda regering, har att se fram emot en svår regeringsperiod. Fram till Rumäniens EU-medlemskap måste nämligen många och smärtsamma reformer fortfarande genomföras.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se