Samtliga flygningar ställs in med omedelbar verkan. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Skywayskonkursen: ”Jag skulle till Stockholm”

1:42 min

Det Arlandabaserade flygbolaget Skyways och dotterbolaget City Airline har i dag ställt in sina betalningar. Det betyder att samtliga flygningar ställs in med omedelbar verkan. Bolagen kommer i eftermiddag begäras i konkurs. 

På flygplatsen i Jönköping fick resenärerna mot Stockholm i dag vända hemåt igen från incheckningen där man fick beskedet att planen inte lyfter på grund av konkursen.

En av de drabbade vid flygplatsen i Jönköping vid sextiden nu på morgonen var Sven-Åke Svensson.

– Jag skulle resa till Stockholm med Skyways, och fick beskedet här i incheckningen att Skyways har gått i konkurs nu vid sextiden på morgonen, och att vårt plan mot Stockholm inte går.

Hur var reaktionen bland passagerarna?

– Alla försökte väl titta efter alternativa resesätt, med bil eller annat, säger Sven-Åke Svensson.

Bränslepriserna tros vara den största orsaken till att Igor Kolomoysky bolag Manswell Enterprise låter de tre flygbolagen Cimber Sterling, City Airline och Skyways på kort tid gå i konkurs.

I och med konkursen i dag är det runt 12 000 resenärer som inte får den resa de betalt för och som får planera om. Upp emot 350 anställa piloter, kabinpersonal och markpersonal riskerar nu att förlora jobbet och många resenärer i framför allt Sverige blir av med ett transportmedel. Kristianstad flygplats står nu utan reguljärt flyg.

Skyways var tidigare Sveriges största inrikesbolag räknat i antalet destinationer, men konkurrensen är hård i flygbranschen. Det senaste året har man flugit till ett 20-tal destinationer inom Sverige och i Europa, bland annat Manchester, Lyon, Kiev, Prag, Köpenhamn och Stavanger. Nu i maj har man öppnat flera nya linjer, bland annat till Billund i Danmark.

I december 2010 fick Skyways en ny ägare i Cypernbaserat företag, Manswell Enterprises. I och med att bolagets ägare är från Ukraina, hoppades man då på en stor satsning österut, att Skyways skulle bli länken mellan Öst- och Västeuropa.

Problem med ekonomin har Skyways haft sen i höstas.

Vd:n för Jönköpings flygplats, Sten Norinder, är inte helt överraskad av konkursen.

– Vi har inte räknat med att de ska gå i konkurs, men det är ju ett antal flygbolag som har gått i konkurs under våren, i Europa. Det är väldigt få, nästan inget bolag som går med vinst, så det måste hända något med flygbranschen nu, som jag ser det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista