Stora naturgasfynd utanför Afrikas östkust

Stora energibolag letar mer energi att utvinna
1:19 min

Stora mängder naturgas har upptäckts utanför Afrikas östkust det senaste året, de nyaste fynden bara de senaste dagarna. Fyndigheterna från Kenya ner till Mocambique är så stora att de spås göra regionen till en av de största leverantörerna av naturgas i världen.

Både från Mocambique och Tanzania har det kommit nyheter om nya gasfyndigheter den senaste veckan. De nya upptäckterna läggs ovanpå redan stora fyndigheter som har meddelats slag i slag det senaste året. Det är stora energibolag som amerikanska Exxon Mobil och Anadarko och norska Statoil bland andra som nu undersöker vattnen längs med afrikanska östkusten i jakten på mer energi att utvinna.

I Mocambique beräknar italienska ENI att den naturgas de nu hittat kan uppgå till fem gånger mer än vad som behövs för att täcka Frankrike, Tysklands, Storbritannien och Italiens gasanvändning för minst ett år. Och då är ENI bara ett av bolagen som har meddelat om nya fynd i Mocambique det senaste året.

En stor del av den nyupptäckta gasen beräknas gå på export till Asien medan grannen i söder, regionens ekonomiska motor Sydafrika, också hoppas att de nya fyndigheterna ska avhjälpa den ständiga energibristen hemmavid.

Med de nya fyndigheterna hoppas optimisterna att ny energikrävande industri ska ha större chans att etablera sig i södra Afrika som än så länge bara har inlett sin industrialisering. Pessimisterna däremot varnar för råvaruförbannelsen. Med de stora summor pengar regeringarna i de nya gasländerna nu kan få in, riskerar utvecklingen av en mer diversifierad och hållbar ekonomi att hamna på undantag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".