Anne Lagercrantz Ekochef. Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio

Chatta med Ekochefen om dopbevakningen

Anne Lagercrantz svarade på frågor om Ekots bevakning av dopet av prinsessan Estelle. För mycket, för lite eller alldeles lagom, meningarna var delade.

Moderator:

Välkomna! Då börjar vi chatten med Ekots chef Anne Lagercrantz.

15:15, 22 maj 2012

<

Olof: Ni gör er själva allt mer irrelevanta i svensk nyhetsförmedling genom att rapportera om sånt här. Era försök att försvara era publicistiska klavertramp i sån här chattar (för att inte tala om de patetiska försvarstalen i "redaktionsbloggen") hjälper inte, utan andas bara desperation.

Anne Lagercrantz:

Så länge vi har en monarki är tronföljden intressant, och jag tror de flesta skulle skulle finna oss irrelevanta om vi ignorerade den. Själv tycker jag om redaktionsbloggen, det är ett sätt för oss att sprida redaktionella diskussioner och att ge fler möjlighet att läsa lyssnarsvar som annars bara skulle getts till enskilda personer. Vi kan dock göra mycket för att förbättra den!

15:18, 22 maj 2012

Alf Poppe Bengtsson: Hej Anne! Är denna chatt ett försök att upprätthålla ngn slags skimmer av opartiskhet? Snygga hattar i bildspelet i alla fall.

Anne Lagercrantz:

Sändningstillståndet ålägger oss att vara opartiska och sakliga. Anser man inte att vi lever upp till det kan man anmäla till Granskningsnämnden.

15:19, 22 maj 2012

Carina: Hej! Dom flesta svenskar vill ju ha monarki, därför tycker jag ni ska berätta allt viktigt om kungahuset. Blir det lika mycket när nästa kungabarn kommer?

Anne Lagercrantz:

Sannolikt inte. Som tronföljare har Estelle en särställning.

15:20, 22 maj 2012

Hansson: Okej för att Ekot tar upp dopet. Men varför granskar ni inte kungligheterna mer? Tänk om man kunde lägga lika mycket resurser på det som på gulligullandet.

Anne Lagercrantz: I public service uppdraget ingår både att informera om en ny tronföljare och att kritiskt granska hovet. Det har vi gjort, inte minst när vi offentliggjorde bandinspelningarna med kungens vän Anders Lettström, men säkert finns här fler uppslag. Tipsa oss gärna!

15:21, 22 maj 2012

Nyfiken: Är Bengt Hansell den enda från Ekot som fick en inbjudan till dopet?

Anne Lagercrantz: Bengt Hansell är den enda från Ekot som varit ackrediterad i kyrkan.

15:22, 22 maj 2012

Hans Granryd: Hej! Hur ska ni göra när prins Carl Philip och prinsessan Madeleine gifter sig/får barn? Bevakar ni det på samma sätt som med Victoria och Daniel?

Anne Lagercrantz: Nej, sannolikt inte, Estelle har en särställning som tronföljare. Det är dock svårt att säga i förväg, allt hänger ju på omständigheterna.

15:24, 22 maj 2012

Stellan Fridbeck: Hej! Vad är tanken med er sajt om kungahuset? Jag tycker att den kunde må bra av lite mer kritiskt material, har inte ni ett annat uppdrag än de kommersiella medierna?

Anne Lagercrantz: Tanken är framför allt att samla materialet på ett ställe.

15:24, 22 maj 2012

Kåkå Zetterstroem: Hej! Varför har ingen kommenterat att Jimmie Åkesson figurerar glatt bland kungligheterna? Medans en hel del andra partikledare inte finns på plats. Varför är det så? Vore intressant att få veta de olika partiernas ställningstaganden för eller mot monarkin.

Anne Lagercrantz:

Vi har talat om vilka partiledare som är på plats och vilka som inte närvarar (exempelvis Sjöstedt och Romson), men vi har inte ägnat oss särskilt åt Åkesson. Det har sedan länge varit klart att han hörde till de inbjudna.

15:27, 22 maj 2012

Stellan Fridbeck: Hur ser riktlinjerna för SR, SVT och UR ut när det gäller bevakningen av kungahuset? "Får" ni göra vad/hur ni vill? Och har ni i sådana fall någon egen policy?

Anne Lagercrantz: Vi har inga särskilda riktlinjer när det gäller bevakningen av hovet, utan förhåller oss till vårt tillstånd att sända radio i allmänhetens tjänst. Här är bla opartiskhet och saklighet centrala begrepp.

15:31, 22 maj 2012

Heja Sverige: Finns det fler kungliga händelser den närmaste tiden ni tänker bevaka?

Anne Lagercrantz: Nej, inte vad jag känner till under den närmaste tiden.

15:32, 22 maj 2012

Roger: Vad jag förstår så är det första gången i historien som en svensk kunglighet döps in i en annan trosriktning än den officiella statskyrkan. I Sverige har ju ateism och evolutionsteorin sedan länge upphöjts till statsreligion. Mot denna bakgrund kan det kännas märkligt att en kunglighet enligt lag tvingas att anta ett enskilt frikyrkosamfunds trosläror och döpas in i detta sanfund utan att bli tillfrågad, då ju Gud är officiellt avvecklad i Sverige och politik och religion ska hållas isär. Att prästen ber "Gud att bevara Estelle från mörkrets makt" känns märkligt i ett sekularisrat Sverige. Allt känns som en relik från forntiden.

Anne Lagercrantz: Bengt Hansell gjorde ett inslag om kungens religionsfrihet som sändes i Ekot imorse. En statlig utredning föreslog för 18 år sedan just religionsfrihet - inslaget finns att lyssna på här på Ekots nyhetssajt.

15:35, 22 maj 2012

Moderator: Med det avslutar vi chatten med Anne Lagercrantz för den här gången. Tack alla som deltagit!

15:37, 22 maj 2012

<

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista