Peter Mangs i rättssalen. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix

Åklagarens bakslag: Vittne tog tillbaka uppgift

0:45 min

Vittnet var kallat för att berätta hur en man med högt hårfäste skjutit ned Trez West Persson och hennes 22-årige vän. I rätten mindes han plötsligt inte.

Vittnet var kallat av åklagare Solveig Wollstad för att stärka bilden av att Peter Mangs mördade Trez West Persson och försökte döda hennes 22-årige vän.

Men i rätten tog han tillbaka en viktig uppgift.

– Jag kan inte minnas, sa han när åklagare förhörde honom.

Vittnet var nära vän till den skottskadade 22-åringen och besökte honom på sjukhuset strax efter mordförsöket.

I polisförhör gjorda strax efter dådet i oktober 2009 har han sagt att den skadade 22-åringen sagt till honom att en man med högt hårfäste, en uppgift som stämmer in på Peter Mangs, skjutit honom och Trez West Persson.

Det handlade inte om en direkt iakttagelse utan om att den skottskadade 22-åringen, som under dagen fanns i rätten, skulle pratat om en man med högt hårfäste när vännen frågade vem som sköt honom.

Den uppgiften kändes han inte vid när han blev utfrågad i rätten. Nu mindes han bara att det handlade om "en man med luva som kom springandes över kullarna".

– Jag minns inte, sa vittnet upprepade gånger under förhöret i säkerhetssalen i Malmö tingsrätt.

Mordmisstänkte Peter Mangs försvarsadvokat visade på fler uppgifter från vittnet som ändrats från polisförhöret.

Det var inte uppgifter som var lika viktiga som den om skyttens påstått höga hårfäste, men vittnet framstod sammantaget som osammanhängande och svår att förhöra.

Rätten tog lunchpaus en timme tidigt eftersom två vittnen uteblivit.

För att följa direktrapporteringen, glöm inte att klicka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista