Mindre ont i halsen med ny metod

Med nya operationsmetoder för att operera bort halsmandlar på barn skulle smärtorna hos de opererade barnen kunna bli mycket mindre än tidigare. Många barn skulle få färre infektioner och bättre sömn om deras tonsiller opererades.

I Sverige är det ovanligare än i andra västländer att man opererar bort halsmandlarna på barn.

– Vi vet sedan gammalt att barn som man tar bort halsmandlarna på mår mycket bättre efteråt. Många föräldrar säger att de har fått ett helt annat barn efter en tonsilloperation, säger professor Elisabet Hultcrantz i Linköping.

Att ta bort halsmandlarna, eller tonsillerna, görs oftast för att barnet ska slippa halsinfektioner, men hos vissa kan mandlarna vara så stora att de blir ett hinder i luftvägarna. De barnen snarkar mycket och sover dåligt.

Opererar bort del
Tidigare har man tagit bort hela mandeln. Med ny teknik går det nu att lämna kvar kapseln som mandeln sitter i.

Då gör det mindre ont, men resultatet blir lika bra, säger Elisabet Hultcrantz vid universitetssjukhuset i Linköping.

– Effekten på barnet blir precis densamma när man tar bort hela halsmandeln, som den blir när man har tagit bort en del av halsmandeln på sikt. Den långsiktiga utvecklingen är densamma, säger professor Hultcrantz.

Det är väl känt att man kan få ordentligt ont efter en halsmandeloperation.

Smärtan välkänd
Narkossköterskan Elisabet Eriksson har intervjuat barn efteråt och hon menar att smärtlindringen kan förbättras, om man följer riktlinjerna och inte är rädd att ge höga doser.

– De som bara har tagit en del av halsmandeln säger samtliga att det inte gjorde ont medan de som tog hela halsmandeln kommer ihåg hur ont de hade. De har inte glömt hur ont de hade. De säger också att om de hade en kompis som skulle opereras så säger de att den viktigaste saken att berätta är hur ont det gör. Man ska informera innan operationen som en del i smärtbehandlingen, säger Elisabet Eriksson.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se