USA:s nationella säkerhet kan hotas av falska flygdelar. Foto: U.S. Navy/Scanpix.

USA:s säkerhet hotad av förfalskad elektronik

1:35 min

Tusentals olika sorters elektroniska delar i amerikanska militära flygplan kan vara förfalskningar, främst från Kina, detta enligt en rapport från ett utskott i USA:s senat. Förekomsten av alla förfalskningar kan enligt rapporten utgöra ett hot mot USA:s nationella säkerhet.

Det har tagit över ett år att sammanställa rapporten, och resultatet är enligt många alarmerande: Cirka 1800 sorters elektroniska delar i vissa av den amerikanska militärens flygplan och helikoptrar är förfalskningar, och de flesta kommer från Kina.

Problemet med förfalskad elektronik är störst i flygvapnets stora transportflygplan och flottans helikoptrar. Det räcker med att en enda elektronisk del inte fungerar som den ska för att liv ska stå på spel, enligt rapporten. Dessutom riskerar ju militärens operativa förmåga att försämras.

Rapporten riktar hård kritik mot amerikanska importörer och mot Pentagon för att inte ha kontrollerat delarna noggrannare.

Den bristande amerikanska kontrollen innebär även att det i amerikanska militära flygplan kan finnas undermåliga delar som medvetet har placerats där av främmande makt.

Även Kina kritiseras hårt. Kina får ofta ta emot kritik från omvärlden för den så omfattande piratkopieringsindustri som blomstrar, ofta helt öppet, i landet. Men kritiken rör oftast saker som filmer, dvd-spelare, och andra sorters hemelektronik - inte så allvarliga saker som viktiga flygplanskomponenter.

Rapporten nämner ingenting om liknande förfalskningar även kan finnas civila flygplan.

Kina får även kritik för att ha nekat visum till vissa av de personer som jobbade med att sammanställa rapporten, när de ville åka till Kina för att inspektera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista