Det kommer bli fler nyfödda än man tidigare trott. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Snart är vi tio miljoner

1:34 min

Med fortsatt högt barnafödande och ökad invandring kommer Sveriges befolkning nå tiomiljonersgränsen redan 2018, enligt Statistiska Centralbyråns nya prognos. En sådan snabb folkökning har Sverige aldrig haft tidigare.

Och om drygt femtio år så beräknas det för första gången finnas fler män än kvinnor i landet.

– Vi kommer att vara tio miljoner redan år 2018. Och vi var ju alldeles nyss 9,5 miljoner. Och så fort har det aldrig gått förut att öka en miljon. Det är alltså en miljons ökning på fjorton år, säger Lena Lundkvist, ansvarig för befolkningsprognosen på SCB.

Vid en förskola utanför Statistiska Centralbyrån, SCB:s, kontor i Stockholm spelas brännboll i dag. Och flera av barnen här till exempel kan säkert vänta sig långa liv, om man ser till den stora befolkningsprognosen som görs vart tredje år.

– Vi kan se att de som föds i dag så kommer hälften av kvinnorna att leva till nästan 94 års ålder och hälften av männen kommer att leva vid 92 års ålder, säger Lena Lundkvist.

Det är en viktig befolkningsprognos, säger Lena Lundkvist, och som används av finansdepartementet, konjunkturinstitutet och pensionsmyndigheten bland andra.

Enligt den väntas alltså fler nyfödda än man tidigare trott, eftersom de allt äldre förstföderskorna i Sverige, visat sig föda flera gånger. Och invandringen väntas öka kraftigt i det närmsta, främst genom flyktingar från Somalia, där reglerna för identitetskraven ändrats.

Och kvinnorna har alltid varit något fler än männen i Sverige. Men för första gången historiskt, väntas det 2060 om femtio år drygt, finnas runt 120 000 fler män än kvinnor:

– Innan har det varit ett överskott av äldre damer, och det kommer inte att vara samma överskott nu för att männen kommer att leva lite längre, säger Lena Lundkvist på SCB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista