Pinochet hade falskt namn på banken

Chiles gamle diktator Augusto Pinochet använde falska namn på bankkonton i USA. Det är en av flera nya uppgifter, som kommit fram i undersökningen om Pinochets hemliga förmögenhet.

– Daniel Lopez, vem är det, frågade sig domaren, som undersöker Pinochets labyrint av bankkonton i USA.

Han visste att Pinochet brukade använda sin mors efternamn, Ugarte, och att han istället för Augusto använde sina andra namn Jose eller Ramon i sina bankaffärer i USA. Ett effektivt sätt att undvika att bli igenkänd och fullt legalt, om än lite underligt.

Men Daniel Lopez?

Så småningom kom det fram att det också var ett av Pinochets alias.

Familjen införstådd
Dessutom har det nu klarlagts att Pinochets närmaste anhöriga mycket väl kände till hans konton i USA, trots att de alltid förnekat det.

Den interna undersökningen på Riggs Bank har hittat flera handskrivna meddelanden från hans hustru och barn, där dom ber om olika slags transaktioner.

Det har också upptäkts att familjen Pinochet hade ännu fler bankkonton än man först trodde, inte bara i Riggs Bank.

En annan upptäckt är att ett dussintal chilenska officerare i utlandstjänst, som fick sina löner insatta på konton i Riggs, har gjort stora överföringar från sina konton till konton som tillhörde Pinochet.

Beloppen stiger
Hur mycket pengar det egentligen rör sig om är ännu oklart, men summan tenderar hela tiden att stiga.

Pinochets kusin Monica Madariaga, som bland annat var justitieminister och en av Pinochets förtrogna, tills hon hoppade av i mitten av 80-talet, är saker på att det rör sig om mycket mer än det tiotal miljoner dollar, som hittills har nämnts.

– 250 miljoner dollar ligger närmare sanningen, säger Monica Madariaga.

– Pinochet och hela hans familj betraktade staten, som sin privata egendom.De gjorde ingen skillnad mellan statskassan och den egna hushållskassan, sager Monica Madariaga.

Att kalla sig för Daniel Lopez kanske ändå antyder att Pinochet innerst inne visste att statens pengar inte var hans egna.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se