Arbetslösheten i eurozonen kan slå nya rekord 2013 och det kastar en mörk skugga över omvärlden, erfar OECD. Foto: Arturo Rodriguez/Scanpix.

Sämre utsikter för svensk ekonomi

1:09 min

Utsikterna för den svenska ekonomin har försämrats det senaste halvåret anser den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD som i dag presenterade sin prognos till och med 2013. Utvecklingen i eurozonen fäller en mörk skugga över världsekonomin, menar organisationens chefsekonom Pier Carlo Padoan.

– Jag är orolig för vi ser inga förändringar och tiden håller på att rinna ut, sade OECD:s chefsekonom i en intervju med Reuters i dag.

OECD skriver ner prognosen för eurozonens ekonomi och menar att det kommer att bli en svag recession i området under 2012. Arbetslösheten i regionen tros dessutom kunna nå nya rekordnivåer under 2013.

För svensk del tror OECD på en BNP-tillväxt på 0,6 procent under 2012, vilket kan jämföras med en faktisk tillväxt på fyra procent under 2011.

Även Kinas tillväxt tros minska, visserligen till imponerande åtta procent, men siffran är den lägsta på ett drygt decennium.

Stabilast i eurostormen bland de stora, rika länderna står USA. Tack vare ökad inhemsk konsumtion och minskad arbetslöshet tror OECD att den amerikanska ekonomin växer med nästan 2,5 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista