Foto: Itsuo Inouye/Scanpix.

Skuldsatt Japan får sänkt kreditbetyg

Kreditvärderingsföretaget Fitch sänker Japans kreditbetyg till A +, från det tidigare betyget AA, med tillägget negativa utsikter.

Enligt Fitch återspeglar nedgraderingen förhöjda risker när det gäller Japans statsskuld, eftersom den är hög och dessutom stiger.

I slutet av det här året väntas den japanska statsskulden uppgå till 239 procent av bruttonationalprodukten - den klart högsta nivån bland de länder som Fitch betygsätter.

Jordbävnings- och tsunamikatastrofen förra året i Japan samt svåra översvämningar i Thailand slog hårt mot Japans ekonomi. Miljarder dollar i utgifter för återuppbyggnad efter katastrofen väntas lägga till skuldberget.

Japan har "grundläggande strukturella styrkor, inklusive en av världens mest avancerade höginkomstbringande ekonomier och starka offentliga institutioner", sa Fitch, men tillade att landets "demografiska profil är en strukturell svaghet".

Barnafödandet fortsätter att vara lågt och nästan en fjärdedel av Japans 128 miljoner invånare är äldre än 65 år. Det hotar tillväxten och landets förmåga att finansiera ett allt dyrare socialförsäkringssystem, skriver nyhetsbyrån AFP.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista