Arla planerar att gå ihop med är tyska Milch-Union Hocheifel och brittiska Milk Link

Arla planerar att växa utomlands

1:31 min

Arla vill gå samman med tyska bondekooperativen Milch-Union Hocheifel och brittiska Milk Link. Går fusionerna igenom, vilket avgörs den 26 juni, uppges Arla bli världens åttonde största mejerijätte.

Arlas ordförande Åke Hantoft ser flera fördelar med fusionen.

– I England så har vi saknat den delen som heter ost i vår produktportfölj. Och här passar Milk Link väldigt bra in. För vi är starka på färskvarumjölk och matfett men inte på ost. Vad gäller MUH i Tyskland så håller Tyskland på att utvecklas till en kärnmarknad för oss, och då passar det också in i att utveckla en full produktportfölj, säger han.

Genom fusionerna med de bondekooperativen Milch-Union Hocheifel och Milk Link hoppas Arla på att få ett starkare mjölkpris och öka försäljningen rejält. Det gör man genom att gå från att ha över 8 000 bönder som ägare till över 12 000 bönder från Sverige, Danmark, Tyskland och nu också Belgien, Luxemburg och Storbritannien.

Dessutom blir Arla, enligt egna uppgifter, världens åttonde största mejerikoncern med en försäljning på nästan 86 miljarder kronor.

Nu ska Konkurrensverket säga sitt om sammanslagningarna  och medlemmarna övertalas att ställa sig bakom affären, säger Arlas styrelseordförande Åke Hantoft.

– Nu är det medlemsmöte under fyra veckor där vi går in på djupet med alla detaljer och sedan är det en omröstning den 26 juni. Förhoppningsvis får vi ett ja där, och sedan är det konkurrensmyndigheternas prövning innan det slutligen kan träda i kraft.

Fakta: Arla och mejerifusionen

Tillsammans har de tre kooperativen en omsättning på cirka 80 miljarder kronor.

Milk Link har sitt huvudkontor i Bristol och sin verksamhet i sydvästra England och Wales.

Milch-Union Hocheifels huvudkontor ligger i Pronsfeld i Rheinland-Pfalz nära Belgien och Luxemburg.

Om fusionerna går i genom väntas de träda i kraft under hösten.

Arla kommer då varje år att väga in mer än 12 miljarder kilo mjölk. I dag ligger siffran på 9 miljarder kilo.

Källa: Arla (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista