Demonstranter och polis efter rättegången mot männen som åtalats misstänkta för mordet på Eugene Terreblanche. Foto: Denis Farrell/Scanpix.

Dom för mord på högerextrem ledare i Sydafrika

1:19 min

I Sydafrika kom i dag domen mot de två män som åtalats för mordet på högerextremistledaren Eugene Terreblanche för två år sedan.

Det blev en fällande dom mot den äldre av de två åtalade för mordet på högerextremisten Eugene Terreblanche, som slogs ihjäl på sin gård i Ventersdorp på den sydafrikanska landsbygden 2010.

Den yngre av de åtalade, som bara var 15 år när mordet begicks, döms för inbrott. Enligt åtalet var det efter ett bråk om löner som Terreblanche slogs ihjäl. De två åtalade hade båda varit anställa hos Terreblanche.

Domaren läste upp utslaget medan små grupper av vita extremister i kamouflagekläder hade samlats utanför rättssalen med röda flaggor som bar den nazi-liknande symbolen för Terreblanche högerextrema organisation.

Alldeles bredvid stod en annan grupp, svarta lantarbetare, som sjöng sånger från kampen mot apartheid. Stämningen har varit spänd hela dagen och beväpnad polis var beredd att hålla de två grupperna isär, men inget tumult utbröt när domen kom.

Mordet skapade rädsla för att nya rasistiska våldsamheter skulle bryta ut i Sydafrika, farhågor som sedan kom på skam. Händelsen har snarare glömts bort i den sydafrikanska debatten, och Terreblanche och hans högerextrema organisation som vill bilda en egen helt vit stat har återigen fallit i glömska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista