Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Dopdagen en vinstaffär för bageribranschen

"Hela vår bransch bygger på de här topparna"
1:20 min

Ett ställe där man såklart älskar prinsessdop är landets konditorier. I dag smaskar vi i oss mer prinsesstårta än vanligt. En viktig dag för bageribranschen.

– Hela vår bransch bygger på de här topparna. Jul, påsk, semlor och högtider. Det här blir ju som en extra liten högtidsdag där vi kommer att sälja mera. Förhoppningsvis kan det bli nästa år också, det kan bli en dag vi firar jämnt, säger Mattias Ljungberg på Tössebageriet i Stockholm.

Semlorna är den stora säljaren, det vet man, men  hur mycket försäljningen ökar vid till exempel prinsessdop vet man inte. Enligt branschorganet Sveriges bagare och konditorer är det svårt att samla in statistik eftersom tårtor inte har någon streckkod. Trots det har Mattias Ljungberg laddat ordentligt.

– Vi tänker inte göra samma misstag som när lilla Estelle föddes. Då var vi riktigt tagna på sängen här. Då var det kaos, vi fick ställa om från semmeltillverkning till prinsesstårttillverkning.

Sveriges bagare och konditorer har faktiskt påbörjat ett projekt där 3000 hushåll i Sverige skriver upp vad de köper och när. Då hoppas man kunna bli mer träffsäkra och veta vad som säljer. Men att till exempel drastiskt utöka antalet namngivna bakelser tror inte Mattias Ljungberg är rätt väg att gå.

– Det kan bli för många högtidsdagar, men än så länge tror jag inte vi är där. Sen så, ja, statsministern födelsedag... Reinfeldt i all ära, men jag tror inte hela folket firar det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".