Freddy Lie vid sin dotters grav i Halden. Elisabeth sköts ihjäl av Anders Behring Breivik. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

Freddys dotter helt slut efter vittnesmålet

1:21 min

Rättegången mot Anders Behring Breivik sätter stor press på de ungdomar som ska vittna och också på deras anhöriga. Många är mentalt väldigt trötta när de är klara i rättssalen samtidigt som de är lättade att det är över.

Så var det för Freddy Lie, vars dotter var en av dem som vittnade i dag.

– Det är skönt att det är avklarat. För Cathrines del är det nog det som hon sett fram emot, både på gott och ont, förklarar Freddy Lie.

Nu har fjärilarna i dottern Cathrines mage stillnat. Men först var hon tvungen att berätta sin historia i rätten. Om sista gången hon såg sin lillasyster Elisabeth och hur systrarna gjorde tummen upp åt varandra. Elisabeth var då inne i kafébyggnaden där hon en kort stund senare sköts ihjäl.

Cathrine berättade hur hon ett tag trodde att det var en övning, hur hon sprang i sicksack för att inte bli skjuten och hur det kändes som om hon brann när hon blev skjuten i ryggen och lungan punkterades. Hur hon vaknade på sjukhuset och frågade efter sin syster.

Efter vittnesmålet var hon helt slut. Men trots att en viktig milstolpe nu är passerad så är det inte över för familjen, säger pappa Freddy Lie.

– Nej det är ju fyra veckor kvar av rättegången, det ska klaras av först, sen kanske vi kan börja gå vidare med våra liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista