OECD:s chefsekonom Pier Carlo Padoan. Foto: Thibault Camus/Scanpix.

Dystrare prognos från OECD

2:12 min

Det görs för lite och de åtgärder som trots allt genomförs kommer för sent. Det var budskapet från den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD, som presenterade sin prognos för världsekonomins utveckling i dag. Många makthavare inom euroområdet fick sig en känga av OECD:s chefsekonom Pier Carlo Padoan.

– Euroområdet är den enskilt största risken för världsekonomin, säger Padoan.

Europa var i fokus när OECD lade fram sin prognos för 2012 och 2013. Jämfört med den senaste rapporten för ett halvår sedan var utsikterna dystrare. För euroområdet förutspås en svag recession under året. Den svaga utvecklingen påverkar också Sverige i allra högsta grad. Fyra procents tillväxt i fjol förvandlas till 0,6 procent i år, om prognosen slår in.

I rapporten får den europeiska centralbanken, ECB, kritik. Den borde agera ännu mer kraftfullt, tycker OECD:s chefsekonom.

– ECB borde sänka styrräntan och handla statsobligationer i länder som har problem, säger Pier Carlo Padoan.

Han tycker dessutom att det råder brist på tillväxtreformer inom hela euroområdet. Regeringarna har verktygen men måste agera snabbare, såväl i norra som södra Europa, menar Padoan.

– Det är upp till politikerna. Verktygen finns, menar Padoan.

OECD:s chefsekonom betonade vikten av att det kommer ut någonting konstruktivt redan på morgondagens EU-toppmöte. Inte minst eftersom resten av världsekonomin också påverkas kraftigt av eurozonens problem.

Ett exempel är Kina, som visserligen bedöms få en hög tillväxt på drygt åtta procent i år, enligt OECD. Men det skulle i så fall vara den lägsta nivån på ett över ett decennium. USA däremot får höjd prognos till nästan 2,5 procent under 2012, tack vare bland annat ökad konsumtion inom den privata sektorn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista