Shopping är en av de vanligaste anledningarna till att turister vill komma till Sverige. Foto: Christine Olsson/Scanpix.

90 procent nöjda med Sverigevistelsen

De flesta kommer från våra grannländer
1:36 min

Förra året gjordes 16,7 miljoner utländska besök i Sverige och 90 procent av besökarna var nöjda med sin vistelse i landet.

Det visar en undersökning som Tillväxtverket presenterade i dag.

Therese Lindberg, projektledare på Tillväxtverket, säger att undersökningen är viktig för att hjälpa till att utveckla turismen i Sverige.

– Genom att veta vad man gör, hur mycket pengar man spenderar, vilka boendeformer, var man vistas och så vidare. När man har den här stora kunskapen då kan man bättre förfina också sina produkter och marknadsföra, säger hon.

De flesta besökarna kommer från våra grannländer och Tyskland och mer än 80 procent har besökt Sverige tidigare. Det är storstadsregionerna som får flest besök, även om fördelningen skiljer sig åt. Norrmännen åker helst till västra Sverige, danskarna till södra och finnarna gör flest besök i norr och runt Stockholm. Den vanligaste aktiviteten är shopping och restaurangbesök. Det uppger nästan hälften.

Undersökningen bygger på 20 000 intervjuer vid svenska gränspassager när besökarna lämnat landet.

Och de allra flesta besökarna, 90 procent, var nöjda med sin vistelse i Sverige. Men varför tyskarna var mest missnöjda, nio procent, vet inte Therese Lindberg.

– Det är jättesvårt att svara på, för det kan vara allt från vädret till resesällskapet. Utan då får man fråga lite mer specifikt. Men vi kan titta på vad gjorde de, var de vistades, vilka aktiviteter de gjorde och så. Men vi kan inte dra några riktiga slutsatser på den här generella frågan om nöjdhet.

Ay-Lan Dharmawan från Tyskland är på sitt första Sverigebesök tillsammans med sin man. Det hon uppskattar mest med Sverige är naturen och människorna och hon säger att hon länge velat åka hit, men har fått vänta länge innan resan blivit av.

– Jag har tagit hand om min man och mina barn, de har studerat. Och nu sist men inte minst kan jag göra det jag vill och besöka de länder jag vill besöka, berättar Ay-Lan Dharmawan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".