Skyways vd Mikael Wångdahl (t h) med konkursförvaltaren Mats Emthén på dagens presskonferens. Foto: Alexander Gagliano/Sveriges Radio.

Skyways vd: "Konkursen kunde inte undvikas"

Ledningen för det konkursade flygbolaget Skyways beklagar att många resenärer berörs av inställda flygningar. Men konkursen kunde inte undvikas, sedan bolagets ägare sent i går kväll beslutat att inte skjuta till mer pengar, berättar vd Mikael Wångdahl.

– Det kom tvärt för oss, vi fick en indikation vid 17-tiden i går. Då började vi misstänka att kapitaliseringen var en fråga. Och det kom upp sedan klockan 21 när det blev ett beslut.

Men före det hade ni ingen aning? Allt var bara frid och fröjd?

– Allting var frid och fröjd innan dess. Det finns många passagerare som drabbats av det här. Så det är ju jättetråkigt, säger Mikael Wångdahl.

Det var tidigt i morse som Skyways ledning meddelade att de i dag skulle försätta bolaget i konkurs. Samtliga flygningar ställdes in och tusentals resenärer drabbades, många hade då redan tagit sig till flygplatser runt om i Sverige. En av dem var Peter Widén som skulle flugit från Kristianstad till Arlanda.

– Det här kan ju inte komma som blixt från klar himmel. Inte för Skyways egen ledning. Och att personalen inte känner till någonting, det är lite konstigt faktiskt.

Drygt 300 anställda blir nu av med sina jobb. Piloter, kabinpersonal och markpersonal kommer att sägas upp de närmaste dagarna.

– Jag fick indikationer på det i går kväll. Men jag fick det bekräftat klockan 02 i natt. Så det är ju tungt, säger Petter Hulgaard som är ordförande för Svensk Pilotförenings sektion på Skyways.

Det är cirka 12 000 passagerare som drabbats av konkursen. Och enligt Konsumentverket är chansen att få tillbaka pengar störst om man bokat en paketresa eller betalt biljetten med kreditkort.

Vad som händer nu är oklart. Just nu håller konkursförvaltaren i trådarna, säger vd Mikael Wångdahl.

– Jag står till konkursförvaltarens förfogande. Jag skulle ju gärna se att så många som möjligt av mina medarbetare har ett jobb efter det här.

Och du också?

– Ja, jag också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista