Vårdföretag tvingas betala miljoner till kommunen

1:40 min

Vårdföretaget Attendo hade för lite personal på två äldreboenden i Norrköping. Nu tvingas bolaget betala tillbaka 2,8 miljoner kronor till kommunen.

– När man ringer på klockan och vill att de ska komma in får man vänta lite längre, säger Ingegerd Norén , 88 år, som bor på ett av Attendos äldreboende i Norrköping.

– Maten har blivit sämre, säger hennes man Roland.

Men det är inte maten utan bemanningen som granskats. Bakgrunden är flera klagomål från bland annat anhöriga.

– Den visar att Attendo har drivit verksamheten på de båda äldreboende med lägre bemanning än vad vi kommit överens om, säger Gunilla Lundberg, programansvarig för Norrköpings kommuns äldreboende.

Hur mycket lägre?

– Det handlar om ungefär 6,3 årsarbetare, säger Gunilla Lundberg.

Charlotte Näsström Morén är pressansvarig på Attendo och hon säger att  kommunen och Attendo räknat på bemanningen på olika sätt. Men företaget har ändå beslutat att betala tillbaka 2,8 miljoner kronor.

– Det är ju ändå ett tecken på att vi inser att vi kunde räknat på ett annat sätt. Samtidigt har ju inte kommunen tidigare uppmärksammat oss på att vi räknat fel, säger Charlotte Näsström Morén

Om det är fler kommuner som fått betala mer än dem ska kan inte Attendo svara på just nu. Redan innan avtalsbrottet avslöjades i Norrköping tog politikerna beslut om att återta driften från Attendo.

På onsdagskvällen ska Ingegerd och de andra informeras och hon ser gärna att det skulle finnas lite mer att ägna sig åt på dagarna.

– Helst skulle jag vilja kunna göra lite mer med händerna så och att vi kunde träffas lite mer allihop, säger Ingegerd Norén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista