AU-styrkorna har inlett en offensiv i nordvästra Somalia. Foto: Stuart Price/Scanpix

Ny offensiv mot islamistisk gerilla i Somalia

Afrikanska unionens styrkor har inlett en ny offensiv i Somalia mot den islamistiska al-Shabaab. AU-styrkorna försöker ta kontroll över ett större område än bara huvudstaden Mogadishu.

Styrkorna har inlett en offensiv mot nordväst för att ta över Afgoye-korridoren, området utanför huvudstan som ibland kallas för världens största flyktingläger. Där bor uppåt 400.000 somalier som har tagit sin tillflykt dit undan strider och torka i andra delar av landet.

Det är bara några mil fram till staden Afgoye, som fortfarande är ett av al Shabaab-gerillans starka fästen. En talesman för AU-styrkan säger att målet är att inta även staden Afgoye, men att det kan ta tid, beroende på hur mycket motstånd styrkan möter.

En militäroffensiv bland alla internflyktingar kan slå fel och inför offensiven uppmanade AU-styrkan människor i området att hålla sig borta från huvudvägarna. Meningen med offensiven är förutom att driva bort al-Shabaab från fler områden, att alla hemlösa som nu bor där ska kunna nås av nödhjälp.

Det finns inga oberoende uppgifter om hur många som redan dött och skadats i striderna, al-Shabaab hävdar att de bara i går dödade minst 30 soldater. Boende i området säger att de bara hört strider på avstånd, men att det verkar som om AU-styrkan just nu förbereder sig för ett större anfall.

Samtidigt fortsätter kenyanska och etiopiska styrkor sin lågintensiva offensiv söderifrån, men den avancerar långsamt, och scenariot att de olika styrkorna som alla bekämpar al-Shabaab ska kunna mötas efter att ha drivit bort Al Shabaab från varsitt håll är fortfarande avlägset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista