Reinfeldt är kritisk till idén att införa projektobligationer. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Reinfeldt varnar för "kreativ bokföring" inom EU

"Ska ge sken av att det finns gott om pengar"
1:29 min

Inför kvällens extra EU-toppmöte är statsminister Fredrik Reinfeldt kritisk till flera av idéerna som förs fram i debatten om hur de ekonomiska problemen inom euroområdet ska lösas. Det handlar exempelvis om att införa speciella projektobligationer för att finansiera olika infrastruktursatsningar.

– Det är ett klassiskt försök att med kreativ bokföring skapa pengar som i grunden borde finnas tillgängliga på en välfinansierad marknad, och så hittar man på en finansiell konstruktion som ska ge sken av att det nu finns väldigt gott om pengar. Men det är klart att det finns en nota för den typen av transaktioner också. Det är väldigt många som har höga förväntningar på vad de här obligationsmarknaderna ska ge för investeringar till just dem, och mindre av förväntan att det sedan är de som ska betala.

Fredrik Reinfeldt (M), som frågades ut av riksdagens EU-nämnd under förmiddagen, pekade dessutom på att det är osäkert vilka satsningar projektobligationerna skulle finansiera – nödvändiga vägar, eller ledningar för fossila bränslen, som kanske inte skulle gynna miljön.

Under kvällens möte lär också förslaget om gemensamma obligationer för att låna till länderna inom euroområdet komma upp igen.

Reinfeldt är kritisk till att euroobligationer skulle påverka marknadsräntorna i euroländerna så att de inte längre speglar det verkliga ekonomiska läget i de olika områdena.

– Räntan kommer rimligen att gå upp i Tyskland, och vad som kanske är ännu farligare: den kommer att bli för låg i många länder, som på det sättet ser en hel del av reformtryck och marknadstryck försvinna. De får helt plötsligt tillgång till vad som uppfattas som billiga pengar, och börjar investera trots att man egentligen inte har resurser och utrymme för det, säger Fredrik Reinfeldt.

För att förbättra EU:s ekonomi förespråkar han i stället satsningar på frihandel och bättre konkurrens inom EU vad gäller tjänstehandel och e-handel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".