Väntetiderna till nybesök och behandling har kortats sedan 2009. Arkivfoto: Erik G Svensson/Scanpix.

Kötiden inom sjukvården har kortats för nybesök

2:13 min

Vårdgarantin och kömiljarden har kortat köerna till nybesök inom svensk sjukvård. Men samtidigt finns det tecken på att de som behöver vård ofta har fått stå tillbaka när förstagångsbesök hos läkarna prioriterats. Det slår Socialstyrelsen fast i en rapport som presenteras i dag.

Marianne Hanning har lett Socialstyrelsens utvärdering.

– Vårdgarantin och kömiljarden riktar sig till nybesöken och där har vi kunnat se en viss effekt på förbättrad tillgänglighet och att färre behöver vänta mer än 90 dagar. Men vi har gjort speciella studier kring återbesök och där har vi kunnat se att det finns tendenser till att återbesöken har fått längre väntetider för att nybesöken ska komma in inom vårdgarantins ram och man ska uppnå prestationskraven från kömiljarden.

Vårdgarantin som skrevs in i Hälso- och sjukvårdslagen 2010 innebär att medborgare har rätt att komma i kontakt med vårdcentralen samma dag, träffa läkare på vårdcentral inom sju dagar och komma till specialist inom tre månader. De landsting som lyckats hålla garantin belönas med pengar ur den statliga kö-miljarden.

Vårdgarantin har haft effekt. Väntetiderna till nybesök och behandling har kortats sedan 2009. Men Socialstyrelsens rapport visar alltså också att patienter som behöver komma till doktorn ofta har trängts undan när vårdpersonal har koncentrerat sig på förstagångsbesök som omfattas av vårdgarantin.

Vid Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand gjorde man förra året en Lex-Maria-anmälan efter att 13 ögonpatienter drabbats av undvikbara, permanenta synskador därför att återbesöken dröjt. Ett av skälen som sjukhuset självt angav var att man prioriterade nybesök enligt vårdgarantin.

En av de som drabbades var Bengt-Göran Norlin som sedan tidigare hade en ögonsjukdom som kräver täta kontroller. Trots det fick han vänta på återbesök i ett och ett halv år.

– Då såg man att min status hade förändrats så pass mycket så att man inom en månad skickade mig till Umeå för att bli opererad för att försöka sänka ögontrycket.

Vad tänker du om att den här synnedsättningen hade kunnat undvikas om du hade fått komma på återbesök tidigare?

– Det är ju bara en sak, det känns bittert.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista