1 av 2
Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
2 av 2
Mötet i Bryssel inleds i kväll. Foto: Yves Logghe/Scanpix.

Olika syn på tillväxt skapar stridsfrågor i EU

2:26 min

Stats- och regeringschefer från hela EU samlas nu i eftermiddag i Bryssel för kvällens extra toppmöte. Tillväxt är huvudtemat, men EU-länderna vill satsa på olika saker för att få fart på tillväxten.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är tveksam till en rad av de förslag som kommer diskuteras i dag, till exempel ett kapitaltillskott till Europeiska investeringsbanken. Pengarna är tänkta att få fart på bland annat miljörelaterade investeringar.

– Det är lite otydligt vad de här resurserna ska gå till. Viktigast av allt är kanske att säga att om man tillskjuter, som det har talats om, tio miljarder euro till Europeiska investeringsbanken, så förslår ju inte det för att skapa tillväxt i hela Europa. Det är helt andra reformåtgärder; att öppna för ökad handel, att ha grund i långsiktigt hållbara finanser, som är det som verkligen möjliggör tillväxt, säger han.

Kapitaltillskott till Europeiska investeringsbanken är en fråga för dagens extra toppmöte.

En annan handlar om så kallade projektobligationer, som är ett sätt att använda EU-pengar för att locka privata finansiärer att satsa på långsiktiga investeringar i till exempel vägar och telekom.

Ytterligare en fråga är att använda EU:s regionalfonder mer specifikt för satsningar på till exempel förnybar energi. Men Fredrik Reinfeldt är orolig för att den här typen av tillväxtförslag kan bli dyra för Sverige, som är en stor nettobetalare till EU:s budget.

– Väldigt sällan får jag synpunkten att "kan vi inte se till att skicka ut mer pengar till andra länder i Europa?" Men det är ju det som väldigt mycket av de här konstruktionerna bygger på att man har tänkt att man ska göra.

En verklig stridsfråga på dagens toppmöte lär bli euroobligationer, alltså att euroländerna ska ta gemensamt ansvar för hela eller delar av varandras statsskulder.

Det här är en fråga som Frankrikes nya president François Hollande väntas driva, med hjälp av bland andra premiärministrarna i Italien och Spanien.

Men euroobligationer skulle sannolikt bli en mycket dyr affär för Tyskland, och från den tyska regeringen har det i dag kommit flera uttalanden om att det, åtminstone i närtid, är uteslutet med euroobligationer.

Ytterligare en politisk tvistefråga kan komma upp på dagens toppmöte: en ny skatt på finansiella transaktioner. Just i dag röstade faktiskt EU-parlamentet för en variant om den här nya skatten, som enligt EU-kommissionen skulle kunna dra in runt 500 miljarder kronor per år i EU.

Men i skattefrågor har varje EU-land vetorätt, och Sverige är ett av de länder som är mycket starkt emot en finansiell transaktionsskatt.

En annan motståndare är Storbritannien, som ensamt hyser tre fjärdedelar av hela EU:s finansindustri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista