Euroländer ska förbereda sig för grekiskt utträde

2:27 min

Bara timmar före toppmötet i Bryssel kom nyheten att varje euroland nu ska förbereda en plan för ett grekiskt utträde ur euron. Enligt Reuters enades euroländerna om detta vid en telefonkonferens i måndags. Eurogruppens ordförande, Jean-Claude Juncker, har sagt att det inte är tal om att Grekland ska lämna euron, men spekulationerna tilltar hela tiden.

Tyska Bundesbank har i sin månadsrapport sagt att sitationen i Grekland är "extremt oroande". Enligt banken skulle övriga Europa utsättas för en "påtaglig men hanterbar" utmaning om Grekland tvingas lämna euron.

Det står inget om Grekland på dagordningen för kvällens extra EU-toppmöte, men ingenting är tabu att tala om och självklart är det Grekland som är huvudämnet på mötet, säger Ekots Herman Melzer.

Trots att euroministrarnas ordförande Jean-Claude Juncker har sagt att det inte är tal om att Grekland ska lämna euron, tilltar spekulationerna hela tiden. Det talas om att varje land ska ha en ”Plan B”.

I en debattartikel i tidningen Financial Times i morse talas det till exempel om att varje land måste göra upp med företag om vad som händer om landet skulle lämna euro, vilken valuta som ska gälla då, säger Herman Melzer.

Han tror inte att mötet kommer att ge några konkreta resultat, och att det varken kommer att förbättra eller försämra läget.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista