Anders Behring Breivik med ett av sina biträden under rättegången. Foto: Krister Sørbø/Scanpix

Stor osäkerhet kring psykrapport om Breivik

1:17 min

För några dagar sedan godkände en rättsmedicinsk kommission i Norge den undersökning som bedömer massmördaren Anders Behring Breivik som frisk. Men nu visar det sig att kommissionens svar har feltolkats.

Den första tolkningen av parterna var att kommissionen godkänner rapporten. Något som i dag förnekades av kommissionens vice ordförande Gunnar Johannessen.

– Underlaget och slutsatserna hänger inte ihop i den andra rapporten, säger den medicinska kommissionens vice ordförande Gunnar Johannessen till norska TV2.

Och därför kan inte kommissionen godkänna den, utan önskar att få fler svar när psykiatrikerna bakom rapporten - Terje Törrisen och Agnar Aspaas - ska vittna i slutet av rättegången.

Beskedet väckte förvåning i rätten i dag, eftersom parterna tolkat kommissionens svar tidigare i veckan som ett godkännande. Och nu kräver Breiviks försvarsadvokater ett förtydligande om vad det är som fattas, så att de har möjlighet att kalla in nya vittnen.

Det står nu också klart att Breivik ska få mer tid för att förklara mer vad som gjort honom radikaliserad. Preliminärt ska det ske den sjätte juni.

I dag kom också uppgifter till den kommission som utreder terrorangreppen 22 juli om att den svenska polisen var snabbare än den norska, när det gällde att spärra av viktiga byggnader. Det rapporterar NRK.

Endast 37 minuter efter explosionen i Oslo fattade Stockholmspolisen beslut om att spärra av utrikesdepartementet och den norska ambassaden, samt säkra Rosenbad, medan det tog två och en halv timme innan Stortinget i Norge säkrades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista