Frankrikes president Francois Hollande, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Italiens premiärminister Mario Monti innan EU-toppmötet på onsdagen. Foto: Scanpix

Frågan om euroobligationer delar ledare i EU

Merkel upprepade sitt starka motstånd
2:01 min

I Bryssel pågår just nu EU:s extra toppmöte, med fokus på tillväxt. Frankrikes nye president François Hollande kommer ta upp den kontroversiella frågan om euroobligationer, och han väntas få stöd av tunga ledare. Men för Tyskland riskerar euroobligationer att bli en mycket dyr affär.

Enligt Hollande kan euroobligationer - alltså att euroländerna tar gemensamt ansvar för varandras statsskulder - vara ett bra instrument för ökad tillväxt. Och han väntas i kväll få stöd av tunga ledare som Italiens premiärminister Mario Monti och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

Men för Tyskland riskerar euroobligationer att bli en mycket dyr affär, och på väg in till mötet här i Bryssel upprepade förbundskansler Angela Merkel sitt starka motstånd. Euroobligationer kommer inte bidra till tillväxt i eurozonen, enligt Merkel.

I dag krymper ekonomin i en rad EU-länder, och dagens extra toppmöte ska främst handla om åtgärder för att få fart på tillväxten i Europa. Ett förslag som diskuteras några våningar upp här i ministerrådets byggnad är ett kapitaltillskott på 10 miljarder euro till Europeiska investeringsbanken.

Det här ska kunna göra att banken kan öka sin utlåning till framför allt miljörelaterade projekt. Så kallade projektobligationer är ett annat förslag på bordet.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt är skeptisk till båda idéerna, bland annat eftersom det kan komma att bli dyrt för Sverige.

Men krisen i Grekland kastar sin långa skugga över även detta EU-toppmöte. Bara några timmar innan stats- och regeringscheferna kom hit kom nyheten att varje euroland nu ska förbereda en plan för ett grekiskt utträde ur euron. Enligt Reuters enades euroländerna om det här vid en telefonkonferens i måndags.

Redan i förra veckan avslöjade EU-kommissionär Karel de Gucht att EU-kommissionen och Europeiska Centralbanken redan arbetar på reservplaner att ta till om Grekland måste lämna eurosamarbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".