Vill se barnomsorg kvällar och helger i kommuner

Avsaknad av barnomsorg på obekväm arbetstid ska inte längre vara ett hinder för att få jobb. Riksdagen körde över regeringen i frågan och hoppas på ett konkret förslag till stimulansbidrag till kommunerna redan i höstbudgeten.

Barnomsorg på obekväm arbetstid erbjuds bara i hälften av landets kommuner. Orimligt har många tyckt, och på onsdagen röstade en majoritet i riksdagen för ett förslag om stimulansbidrag som ska få kommunerna att i ökad utsträckning erbjuda barnomsorg kvällar, nätter och helger.

De fyra regeringspartierna röstade emot. Trots det hoppas utbildningsutskottets Ibrahim Baylan (S) att regeringen skyndsamt tar tag i saken.

– Jag hoppas att regeringen redan i höst hinner få med detta i budgetprocessen.

Bakom förslaget ligger kravet att även föräldrar ska kunna arbeta obekväm arbetstid.

– Alla har inte släktingar och vänner som kan hjälpa till. Folk flyttar ju runt i vårt land. Då är det viktigt att man ändå kan arbeta, försörja sig själv och betala skatt, säger Ibrahim Baylan.

Den extra barnomsorgen kommer visserligen att kosta en hel del, men det menar Baylan vägs upp av att fler föräldrar kommer i arbete.

Vissa kritiker har hävdat att den dagen man blir förälder får man helt enkelt skaffa sig ett jobb med kontorstider. Baylan håller inte med.

– Det är ju ett ganska enfaldigt resonemang. Vi behöver ju folk som jobbar kvällar och nätter. Om man säger "så fort du får barn så får du byta och börja jobba dagtid", då får vi oerhört stora problem inom vård- och tjänstesektorn.

Organisationen Makalösa föräldrars årliga enkätundersökning har visat att särskilt ensamstående mammor har problem att få jobb eftersom det inte finns barnomsorg på obekväma arbetstider. Det gör att många lever under gränsen för låg ekonomisk standard.

TT

Om obekväm arbetstid

Omkring 35 procent av landets föräldrar, med barn i åldern 0-6 år, arbetar obekväm arbetstid, en eller flera av veckans kvällar och nätter, eller helger, enligt riksdagens utredningstjänst. Andelen är något högre för kvinnor.

Enligt skollagen behöver landets kommuner inte erbjuda förskola under kvällar, nätter, veckoslut eller större helger. De ska dock sträva efter att erbjuda omsorg i den omfattning som behövs med hänsyn till föräldrarnas arbete eller situation i övrigt.

Källa:TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista