Slavarbete ska stoppas i Brasilien

1:36 min

Brasilianska företagare som håller arbetare i slavliknande förhållande kommer att få sina egendomar exproprierade. Det är innebörden av ett tillägg i grundlagen som kongressen har röstat igenom.

Kampen mot slavarbete i Brasilien började på allvar 1994. Sedan dess har 42 000 arbetare befriats från slaveri eller slavliknande förhållanden. 

Det handlar till exempel om att de tvingats stanna kvar på sin arbetsplats, även om man inte vill, eller att man ständigt skuldsätts gentemot arbetsgivaren eftersom man måste köpa mat och andra förnödenheter av honom.

Den här typen av förhållanden råder fram för allt på avlägset liggande jordegendomar, men de förekommer också på mer eller mindre illegala fabriker i många av Brasiliens stora städer, som till exempel Sao Paulo - Latinamerikas största och modernaste stad.

Även om kampanjen mot slavarbete pågått ända sen 1994 räknar myndigheterna med att det fortfarande, varje år, är uppemot 20 000 personer som rekryteras till arbeten där det råder slavliknande förhållanden.

Det finns redan lagar som dömer till böter och fängelsestraff för arbetsgivare som utnyttjar den här typen av metoder, men det krångliga juridiska systemet i Brasilien gör att det sällan är någon verkligen döms.

Med det nya tillägget i grundlagen hoppar man över dom juridiska labyrinterna och gör det möjligt för staten att med omedelbar verkan helt enkelt expropriera de egendomar som ägs av den som håller sina anställda i slavliknande förhållanden.

Ett hot som redan har fått många av dom 300 företagare som står på myndigheternas svarta lista att ändra kontrakten med sina anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista