1 av 2
Loreen ser fram emot att få göra sin show i Crystal Hall Arena som hon tycker passar formen för Euphoria. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
2 av 2

Favorittippade Loreen sparar på rösten inför ESC

"Jag var nervös innan jag såg arenan"
7:49 min

Inför semifinalen i Eurovision Song Contest i kväll har Loreen fått dra ner på antalet framträdanden, för att spara på rösten. Hon är favorittippad av många och försöker nu samla sig inför tävlingen.

I kväll startar Loreen som nummer elva i kvällens semifinal två i Eurovision Song Contest.

– Lite nervös är jag nog, i ärlighetens namn. Jag ska försöka vara lite för mig själv, och samla mig, säger Loreen till Svensktoppen.

Hur gör du för att gå in i tävlingsrollen?

– Jag går inte in i tävlingsrollen, det är det som är grejen. Det handlar inte om tävlingen när jag står där, och jag tror att det är hemligheten. Det handlar om något mycket större, att leverera ett budskap, en känsla, säger Loreen.

Du är favorit, vad tror du det beror på?

– Vi har tänkt outside-the-box, vi gör något som inte är klassiskt i de här sammanhangen. Det är en bra symbol för att våga bryta gamla tråkiga ramar och regler; det är så utvecklingen går framåt.

Inför semifinalen i kväll har Loreen fått dra ner på antalet framträdanden, för att spara på rösten.

– Loreen pratar helt enkelt för mycket, det gör man när det är Eurovision, det är hundratals intervjuer varje dag, säger han i P1 Morgon.

I svensk media talas det om att Loreen är storfavorit, stämmer den bilden?

– För en gångs skull så stämmer det, det är inget skapat av svensk media, hon är oerhört populär här. Varenda människa man träffar skiner upp när man berättar att man kommer från Sverige, säger Christer Björkman.

Tävlingarna hålls för första gången i Azerbajdzjan och det har lett till spänningar i regionen.

Iran har kallat hem sin ambassadör i protest mot tävlingen och arrangörerna har kritiserats för att bostadshuse jämnats med marken där arenan byggs.

Azerbajdzjan är ett land med upprepade brott mot yttrandefrihet och demokrati.

Nu använder aktivister mediernas uppmärksamhet för att sätta fokus på mänskliga rättigheter. 

Loreen har själv engagerat sig i läget för mänskliga rättigheter i landet och har bland annat besökt ett människorättscenter och rest runt med organisationen Kvinna till kvinna.

– Jag tror att jag kan relatera till den här obalansen, jag har haft det nära inpå mig under min uppväxt. Mina rötter är i Marocko och på landsbygden där råder en väldig obalans. Kvinnor har inte samma rättigheter som män, fattigdom och rädsla för att uttala sin sanning. Det har alltid provocerat mig.

– När jag kommer till ett land som har den här obalansen kan jag inte annat än att reagera för det väcker något inom mig. Jag har engagerat mig därför att jag inte har något annat val, sa Loreen tidigare i veckan, säger hon i poddbloggen. 

Ekots rapportering från Azerbajdzjan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".