1 av 2
Den åtalade Peter Mangs under rättegångens första vecka. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik och information om dåden

Mangs kan själv ha tipsat polisen om morden

"Väl inne i lägenheten så skjuter han"
0:22 min

I dag tas ett nio år gammalt mord upp när rättegången mot den misstänkte seriemördaren Peter Mangs fortsätter i Malmö tingsrätt. Åklagaren menar att Mangs själv ringde in anonyma tips till polisen 2003.

Det är mordet på en 66-årig man den 13 juni 2003 som i dag avhandlas i rätten. Den 28 juli samma år sköts en 23-årig man ihjäl utanför sin lägenhet på samma gata och Mangs är åtalad även för det dådet.

Förhandlingarna inleddes med att skadeståndskraven från mordoffrets anhöriga lästes upp. Därefter vidtog kammaråklagare Håkan Larssons sakframställan.

Han sade att Mangs den 13 juni 2003 "på något sätt" tagit sig in i offrets lägenhet och skjutit honom med ett skott i bröstet med sin pistol av märket Glock.

– I samband med det här besöket har Peter Mangs kommit över offrets bankomatkort och koden till detta kort. Han gör sedan samma dag två uttag och tömmer i princip kontot, sade Larsson.

Om offret, en 66-årig pensionär, berättade åklagaren att han på 80-talet kommit till Sverige från Iran och att han var kritisk till regimen där. Han hade tät, regelbunden kontakt med sina barn och det var dottern som den 14 juni larmade polisen om att något kunde ha hänt fadern.

En polispatrull åkte till platsen och hittade lägenhetsdörren olåst. När poliserna gick in hittade de mannen liggande i en soffa och delvis övertäckt med olika saker.

I augusti 2003 ringer en anonym person till polisen och tipsar om mordet. Han säger att han under en fest hört två personer prata om att "något gick snett" under ett rån. Personerna ska även ha pratat om två bankomatuttag och då preciserat de belopp som tagits ut från 66-åringens konto.

Beloppen var då inte kända utanför utredningen. Tipsaren nämnde även andra detaljer som inte rapporterats i medierna.

Kammaråklagare Håkan Larsson berättar sedan att 2010, dagen efter gripandet av Mangs, hittas en bandspelare i hans lägenhet. Bandet som satt i den spelas upp i rättssalen och visar sig innehålla just det här tipssamtalet 2003 till polisen.

"Jag har ett väldigt känsligt tips som gäller morden ute på Lindängen", inleder tipsaren och ger polisen namn på en person de borde kontakta i utredningen.

"Jag tycker inte att man ska gå omkring och avrätta folk bara så där. Det är därför jag ringer", förklarar tipsaren.

Han tillägger också att han kopplar ihop de båda morden på sommaren 2003 och tror sig ha läst i tidningen att även polisen gör den kopplingen.

På slutet hör man samma röst som rabblar efternamn.

– Det är alltså Peter Mangs som går i sin trappuppgång och räknar upp vilka som bor i huset, säger Håkan Larsson.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".