Auschwitz strax efter att lägret befriades 1945. Här utförde läkaren Josef Mengele experiment på fångar. Foto: Scanpix.

Tyska läkare ber om ursäkt för nazitidens illdåd

1:46 min

Den tyska läkarstämman ber nu för första gången hittills om ursäkt för tyska läkares illdåd under nazitiden i Tyskland. Läkarstämman beklagar också att det ofta var läkarna själva som tog initiativ till de värsta grymheterna.

Drygt  67 år efter andra världskrigets och den tyska nazisterans slut har nu den tyska läkarföreningens bett om ursäkt för de grymheter som många läkare i landet begick under naziregimens år.

Det var på den pågående läkarstämman i staden Nürnberg som läkarföreningen, Bundesärztekammer, beslutade att anta vad man kallar Nürnbergdeklararationen, där man uttryckligen ber offren och deras anhöriga om förlåtelse för grymma experiment, tvångssteriliseringar och regelrätta mord på fysiskt och psykiskt handikappade.

Att beslutet om ursäkten kommer just i staden Nürnberg får anses vara talande. Det var där nazistpartiet bland annat hade sina enorma parader, och det var även där som rättegångarna mot ledande nazister hölls efter krigsslutet.

Rättegångarna hölls också mot ett 20-tal av de högst uppsatta läkarna i Tyskland.

Cirka 200 000 handikappade personer uppskattas ha dödats av läkarna under den aktuella tiden, och cirka 360 000 tvångsteriliserades, men någon officiell läkarursäkt kom inte förrän i går.

I deklarationen står det bland annat att man djupt beklagar att tyska läkare begick åtskilliga brott mot de mänskliga rättigheterna och att man ber överlevande och redan döda offer, såväl som deras anhöriga, om förlåtelse för detta.

Man erkänner också att det inte bara var politiska påtryckningar som gjorde att grymheterna begicks, utan att läkarna ofta helt självsvåldigt tog initiativ till de allra värsta övergreppen.

Läkarstämman beslutade också att både finansiellt och med forskningsresurser stödja historisk forskning om de brott som läkarna begick.

Beslutet välkomnades av den grupp läkare på 42 personer som tagit initiativet till deklarationen. Men deras ledare, Stefan Kolb, säger till Süddeutsche Zeitung att läkarföreningen i framtiden också måste hitta formerna för att på ett mer direkt och personligt sätt be offren och deras anhöriga om ursäkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista