Pressträff med utredaren Göran Lambertz, justitieminister Beatrice Ask och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Ministrar välkomnar förslag mot tvångsäktenskap

"En väldigt bra kartläggning"
2:08 min

I dag fick regeringen ta emot en utredning som föreslår en kriminalisering av tvångsäktenskap och barnäktenskap, för att skydda de unga som i dag lever under hedersförtryck.

Justitierådet Göran Lambertz har varit regeringens särskilde utredare.

– Det viktigaste är att vi försöker stärka myndighetsstrukturen genom en central enhet som vi kallar för det nationella kompetensteamet. Det har man arbetat med i Norge, med goda resultat, bland annat att myndigheter har blivit bättre. De regionala och lokala myndigheterna får en bättre kompetens, kunskaper om vad de bör göra, de gör inte en massa fel, och de agerar, de förstår att de måste agera, säger han.

Enligt utredningen är det mellan 250 och 300 personer i Sverige i dag som löper akut risk att bli gifta mot sin vilja.

Utredningen föreslår en kriminalisering av tvångs- och barnäktenskap, och att dispensen för att få ingå barnäktenskap tas bort.

Justitieminister Beatrice Ask (M) välkomnar förslaget.

– Det är en väldigt bra kartläggning man gör och man pekar också på sätt att skärpa lagstiftningen så att den blir riktigt tydlig. Det tror jag att alla är överens om att vi behöver göra. Sedan finns det delar av förslaget som naturligtvis kommer att diskuteras, och det måste också ske, säger hon.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) tror att lagförslagen kan förbättra levnadsvillkoren för de unga som lever under hedersförtryck.

– Jag tror att det blir tydligare för dem att samhället tar ställning för deras mänskliga rättigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".