Bevismaterial bärs in i rättegångssalen under rättegångens första dag. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Mangs anklagar vännen för att ha planterat bevis

När mordet på en 66-årig man 2003 i dag togs upp i rätten vittnade den åtalade Peter Mangs som hävdade att en av hans vänner har placerat ut bevis i Mangs lägenhet.

Peter Mangs svarade kort på rättens inledande frågor om mordet på 66-åringen. Det mesta besvarades med "nej".

Han förnekade bland annat att det skulle vara han som hörs på det bandade tipssamtalet till polisen. Att en nyckel till 66-åringens lägenhet hittats hemma hos Mangs ville han först inte kommentera.

När åklagaren på nytt frågade uppgav Mangs att det var hans barndomsvän som hade placerat nyckeln där under ett besök.Varför barndomsvännen skulle ha gjort det kunde han däremot inte svara på.

Kammaråklagare Håkan Larsson visade teknisk bevisning som motbevisar den misstänkte seriemördare - en bild på nycklarna när de hänger i Mangs lägenhet som tagits före det nämnda besöket.

Mangs blev desto mer talför när han pratade om sin ekonomiska situation 2003. Han menade att den inte alls var så knaper som åklagarsidan ville göra gällande.

– Jag behövde inte pengar, sade Peter.

Bland annat fick han låna stora summor pengar av sin pappa vid behov, berättade Mangs.

– Du insinuerar saker, svarade Mangs på kammaråklagare Håkan Larssons frågor om pantbanksbesök.

Åklagaren ifrågasatte varför Mangs har berättat om mordet på den 66-årige mannen 2003 för en psykolog om han är oskyldig.

Den åtalades svar var att han inte vill ge någon förklaring på det nu. Han säger att han kommer prata mer om det senare när han har mer tid.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".