Arkivfoto: Marc Femenia/Scanpix.

Lurades att gifta sig – av sina egna föräldrar

Anförtrodde sig till en lärare och fick hjälp
2:18 min

Ekot har träffat Yasmine, som giftes bort mot sin vilja när hon var under 18 år. Det skedde på en resa utomlands. Hon visste inte om att det var till sitt eget bröllop hon var på väg när hon gjorde sig i ordning för fest.

– Mina föräldrar sa att vi skulle åka på en resa. När vi kom dit hade de förberett allt och jag hade inte fått någon information alls. De tog mig till en hårsalong och sa att det var min vän som skulle gifta sig, att vi skulle gå på en fest. Sedan tog de mig till en bröllopssalong och när vi kom till festen gifte de bort mig med en man som jag aldrig träffat, berättar Yasmine, som vi kallar henne.

Vad hade hänt om du hade vägrat att gifta dig med den här mannen?

– Jag tror... nu gifte de ju bort mig och jag hade inget val, jag var tvungen att gifta mig. Hade jag försökt säga nej hade de misshandlat mig.

Väl hemma i Sverige igen misshandlades Yasmine av mannen, han brände henne och sa åt henne att hoppa från balkongen.

Förra året upplevde mellan 250 och 300 personer en akut risk att bli bortgifta mot sin vilja, enligt en utredning som lämnades till regeringen i dag.

Minst 16 personer hölls kvar i utlandet för att giftas bort, personer som UD hade kännedom om.

– Framför allt hoppas jag att det ska leda till att det blir mycket mindre omfattning på de här problemen. Så småningom att de hedersrelaterade problemen försvinner, säger Göran Lambertz, som på regeringens uppdrag har utrett frågan.

Enligt utredningens förslag ska den som tvingar någon att gifta sig mot sin vilja kunna dömas för äktenskapstvång till fyra års fängelse.

Den som förmår ett barn att gifta sig ska kunna dömas för barnäktenskapsbrott till böter eller fängelse i högst två år.

Justitieminister Beatrice Ask tror att lagförslagen kan få stora effekter.

– Det här är ett stöd för ungdomar naturligtvis att lagstiftningen är tydlig, men många gånger också för föräldrar. I en del kulturer så är det inte bara föräldrar som medverkar i detta utan också hela familjer. Det kan vara ett stöd att hänvisa till att svensk lagstiftning är tydlig, säger hon.

I dag är Yasmine skild. Till slut berättade hon i skolan om hur hon blev slagen och fick hjälp att polisanmäla mannen. Han hann lämna Sverige och hon har inte träffat honom sedan dess.

Yasmine lever i dag under hot och har ingen kontakt med sin familj.

– De vill gifta bort mig igen med samma man. De vill att han ska kunna komma tillbaka till Sverige igen, att vi ska vara gifta igen.

Eftersom hon lever under hot har vi bett en annan person att läsa in vad Yasmine berättar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".