Enligt åklagarsidan tog sig Mangs "på något sätt" in i 66-åringens lägenhet den 13 juni 2003 och sköt honom. Illustration: Lotta Jarlsdotter/Scanpix.

Nycklar och tips talar mot Mangs

1:54 min

Varför fanns den mördade 65-åringens lägenhetsnyckel hemma hos Peter Mangs? Varför fanns där en gammal inspelning där han tipsade polisen om detaljer kring mordet? Peter Mangs hade få svar under den fjärde dagen av rättegången mot honom.

I augusti 2003 ringde en anonym person till polisen om mordet på en 66-årig man på Gånglåtsvägen i Malmö ett par månader tidigare.

Tipsaren sade sig ha hört två personer prata om att "något gick snett" under ett rån. De skulle även ha pratat om två bankomatuttag - och preciserat de belopp som tagits ut från 66-åringens konto.

Beloppen var då inte kända utanför utredningen, och tipsaren nämnde även andra detaljer som inte rapporterats i medierna.

Drygt sju år senare, dagen efter gripandet av Peter Mangs, hittades ett kassettband i hans lägenhet som visade sig innehålla tipssamtalet från 2003. Enligt en röstanalys är det troligen Mangs som ringde polisen. Men det förnekade han på torsdagen.

– Svar nej. Men det går inte heller att styrka om det är ett tips eller någonting annat, sade Peter Mangs kryptiskt.

Enligt åklagarsidan tog sig Mangs "på något sätt" in i 66-åringens lägenhet den 13 juni 2003 och sköt honom med ett skott i bröstet med sin Glockpistol.

– I samband med det här besöket har Peter Mangs kommit över offrets bankomatkort och koden till detta kort. Han gör sedan samma dag två uttag och tömmer i princip kontot, sade kammaråklagare Håkan Larsson.

– Kulan kan inte knytas till något av de vapen som påträffats hos Peter Mangs, kontrade Mangs försvarare Douglas Norking.

Peter Mangs förnekar brottet, säger att han inte visste vem offret var. Men vid en husrannsakan i hans lägenhet hittades nyckeln till den mördade 66-åringens lägenhet.

Mangs hade stora svårigheter att förklara hur den hade hamnat där. Kanske var det hans barndomsvän - som vittnade på tisdagen - som hade lagt dit den. Varför barndomsvännen skulle ha gjort det kunde han däremot inte svara på.

Vid tiden för mordet hade Peter Mangs en etablerad kontakt med psykiatrin och hade sagt till en läkare att han var intresserad av döden, av hur det känns att döda, berättade Håkan Larsson.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista