Nordkoreas ledare Kim Jung Un. Foto: Scanpix.

Tyst och låst mellan Syd- och Nordkorea

1:51 min

Den socialdemokratiske riksdagsmannen Kent Härstedt har i veckan gjort sitt sjunde besök i Nordkorea. Han känner en stark oro för den totala låsningen som finns mellan Syd- och Nordkorea.

– Det är oerhört allvarligt. Inga kontakter på någon nivå har förekommit mellan länderna sedan i augusti förra året, säger han.

Stödet för satellituppskjutningen och utvecklingen av kärnvapen är mycket stort i landet. Koreanerna är rädda att bli attackerade av USA, Sydkorea eller Japan. Att bygga upp ett starkt försvar där även kärnvapen ingår är, enligt deras synsätt, den enda vägen för att skapa trygghet i landet.

Kent Härstedt har mött synsättet också i sina samtal med delar av landets allra högsta politiker.

– Man känner sig hotad, man litar inte på någon, man måste kunna hävda sig.

Omvärlden försöker följa vad som händer med det nya ledarskapet. Kommer det att innebära förändringar? Men än ser man ingen skillnad. Allt är USA:s och Sydkoreas fel, säger han.

De så kallade sexpartsamtalen, mellan Kina, Sydkorea, Nordkorea, Japan, Ryssland och USA, bröt samman 2008. Målet var att få Nordkorea att avstå från kärnvapen Men inte ens det isolerade landets främste vän, Kina, har lyckats rå på det dödläge som nu råder.

– Man är mycket bekymrad över tongångarna. Det är tydligt att något måste göras, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista