När talibanerna styrde Afghanistan mellan 1996 och 2001 gick i princip inga flickor i skola.. Foto: Muhammed Muheisen/Scanpix.

Skolor nygammalt mål för talibanerna

Över 120 flickor i norra Afghanistan har förts till sjukhus efter att ha förgiftats i sina klassrum. Talibanerna, som vill stoppa utbildning för flickor, misstänks för dådet. De senaste månaderna har rörelsen hotat och stängt en rad skolor i det oroliga landet.

– Ett trendbrott jämfört med för ett år sedan, konstaterar Börje Almqvist, vice ordförande i Svenska Afghanistankommittén (Sak).

– Och för talibanerna är det inte svårt att stänga skolor, de kan använda sig av dödshot eller andra metoder.

Det var i staden Talokhan i norra Afghanistan som de 122 flickorna och tre lärarna i onsdags fördes till sjukhus efter att ha förgiftats av ett slags sprej. Bland symptomen fanns kräkningar, yrsel, huvudvärk och medvetslöshet, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Khalilullah Aseer, talesman för den lokala polisen, höll talibanerna ansvariga.

– Det afghanska folket vet att terrorister och talibaner gör sådana här saker för att hota flickor och hindra dem från att gå till skolan, sade han enligt CNN.

Under våren har flera rapporter förekommit om våld och förgiftningar i afghanska skolor. Och i april tvingade talibanerna provinsen Ghazni att stänga skolorna där - vilket anses vara en hämndaktion för att de lokala myndigheterna förbjudit motorcyklar, som islamistiska rebeller ofta färdas på.

När talibanerna styrde Afghanistan mellan 1996 och 2001 gick i princip inga flickor i skola. Almqvist, som jobbat för Sak i landet både under och efter talibanregimen, säger att det inte finns någon entydig förklaring till den pågående skoloffensiven, men noterar att talibanerna försöker återta makten i landet.

– Det är lite enkelt att säga att talibanerna är emot undervisning av flickor, de är egentligen emot all undervisning som är sekulär - den har inget värde för dem, säger han.

– Och dess nuvarande befälhavare är i huvudsak män under 25 år som utbildats på koranskolor av låg kvalitet i Pakistan.

Tina Magnergård Bjers/TT

Talibanerna

Talibanerna är en militär och religiös rörelse i främst Afghanistan. De inledde hösten 1994 en väpnad kamp mot regimen i Afghanistan, erövrade 1996 huvudstaden Kabul och behärskade mellan 1998 och 2001 i stort sett hela landet.

USA:s bombningar av Afghanistan 2001, efter terrordåden mot USA:s östkust den 11 september, störtade regimen. Stora delar av ledarskapet undkom dock och har bedrivit en fortsatt motståndskamp mot landets nya ledning och de amerikanska styrkorna, främst från bergsområdena längs gränsen mot Pakistan.

Talibanerna företräder en djupt konservativ tolkning av islam med inslag av pashtunsk tradition. De har bland annat uppmärksammats för sin våldsamma och stränga rättsskipning och konservativa kvinnosyn. När talibanerna styrde Afghanistan utestängdes kvinnor från de flesta arbetsplatser samt förbjöds att visa sig obeslöjade. Flickor förbjöds att gå i skola.

Källa: NE och TT:s arkiv/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista