1 av 3
Väljare köar utanför en vallokal i Kairo. Foto: Amr Nabil/Scanpix.
2 av 3
Egyptiska kvinnor köar för att avlägga sin röst på torsdagen, den ena av de två valdagarna. Foto: Amr Nabil/Scanpix.
3 av 3
En kvinna lägger sin röst i en valurna. Foto: Manu Brabo/Scanpix.

Vallokalerna stänger i Egypten

"Behöver en stark ledare med hårda nypor"
2:20 min

I Egypten hölls i dag den andra dagen av det historiska presidentvalet. Det är enligt plan – alla 51 miljoner röstberättigade skulle inte ha fått plats i vallokalerna annars.

Det finns fyra huvudkandidater i det egyptiska presidentvalet. Två av dem är islamister: Muslimska brödraskapets Mohammed Mursi och den liberale islamisten Aboulfotouh. De andra två är före detta Mubarak-ministrar: Ahmed Shafiq och Amr Moussa.

Vår korrespondent har pratat med väljare utanför vallokalerna.

En kvinna som kommer gående ut ur en vallokal har en stor beige shoppingväska på huvudet. Jag glömmer bort att fråga vem hon röstat på och undrar istället om hon kan lära också mig att balansera föremål på huvudet utan att ens hålla i dem.

– Det är inte svårt alls, säger Nur al Hoda och skrattar. Balans visar sig vara hennes politiska motto också.

– Vi har islamister i parlamentet, därför röstade jag på en sekulär president, säger hon.

Men hon valde inte en av de fyra huvudkandidaterna, utan socialisten Hamdeen Sabbahi, som fick ett uppsving under valspurtens sista dagar och som är populär här i arbetarstadsdelen Embaba i Kairo.

Utanför en bilverkstad på andra sidan Nilen säger Omar och Abdelaziz att Egypten behöver någon som tar itu med brottslighet och kaos. Omars reservdelsbutik rånades och han förlorade 5 000 dollar.

– Nu behöver vi en stark ledare med hårda nypor, säger han. Någon från den forna regimen – Ahmed Shafiq eller Amr Moussa.

Men brevid Omar och Abdelaziz står en man med ett brett leende på läpparna och säger:

– Ja, så här kanske det låter här i Kairo, men på landsbygden kommer majoriteten att rösta på min kandidat: Mursi från det Muslimska brödraskapet.

Det finns inga tillförlitliga prognoser ännu, men en möjlig indikation är kandidaternas egna kommentarer efter första dagen, där brödraskapets kandidat Mursi var segerviss, den liberale islamisten Aboulfotouh lät bekymrad, liksom Amr Moussa – som enligt flera källor gjort sämre ifrån sig än väntat.

Ahmed Shafiq, som utsattes för skokastning i går kväll, vägrade att kommentera.

Vid 21-tiden på kvällen stängde de omkring 13 000 vallokalerna runtom i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".