Åsa Romson och Gustav Fridolin när de valdes till nya språkrör på Miljöpartiets kongress. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix.

Tuff skoldebatt väntar på MP:s kongress

2:05 min

En tuff debatt om skolan väntas på Miljöpartiets kongress, som inleds i Umeå i dag. En lång rad motionärer vill ha vinstförbud i skolan. Partistyrelsen föreslår en mjukare linje.

– Jag tror inte att det är den mest effektiva vägen. Vi behöver moderna system som gör att man inte kan plocka ut vinst genom att nagga på kvaliteten i skolan. Man måste ställa tydliga kvalitetskrav, se till att alla skolor har en fungerande inspektion som många gånger brister i dag. Det ska partistyrelsen föreslå kongressen, säger språkröret Gustav Fridolin.

Partiledningen har inget emot ökad uppmärksamhet för skolfrågorna. De ingår i ansträngningarna att bredda partiet vid sidan av miljöpolitiken.

Miljöpartisterna har varit för naiva inför marknadskrafterna i skolan, tyckte Gustav Fridolin när han träffade riksdagsjournalister i veckan.

Kortare arbetstid är en annan omdebatterad fråga i Miljöpartiet, där Gustav Fridolin markerade redan för ett år sedan, strax innan han valdes till språkrör, att han ville slopa kravet på generellt kortare arbetstid. Flexiblare arbetstid var ett mer relevant krav, tyckte han.

Sedan dess har den kontroversiella frågan bearbetats i ett så kallat rådslag och beslut om eventuell ny linje är skjutet till nästa års kongress.

Miljöpartiet har lösgjort sig från rödgrönt samarbete och har ingen brådska att ge besked i regeringsfrågan. Men det rödgröna samarbetet förde med sig att Miljöpartiet legitimerades som ett potentiellt regeringsparti och det betydde mycket, säger det andra språkröret Åsa Romson.

– Det betydde framför allt mycket för svenskt demokrati att man bröt upp föreställningen om att Socialdemokraterna alltid regerar ensamma. Vi har ett aktivare parlament. Det betyder mycket för partier som inte utgör Moderaterna eller Socialdemokraterna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista