1 av 3
Sveriges Loreen framför bidraget Euphoria under den andra semifinalen i Eurovision Song Contest 2012 i Baku på torsdagskvällen. Foto: Tore Meek/Scanpix.
2 av 3
Loreen med ensemble jublar sedan de gått vidare till finalen i Eurovisionsschlagerfestivalen på lördag. Foto: Tore Meek/Scanpix.
3 av 3
Loreen och Christer Björkman. Foto: Ronnie Ritterland/Sveriges Radio

Loreen går vidare till Eurovision-finalen

Favoriten höll för trycket. Efter en turbulent dag i Baku där Loreen hamnade mitt i ett diplomatiskt drama gjorde hon det hon skulle göra i schlager-EM. Och tog sig till finalen på lördag.

Kampanj för demokrati - check! Diplomatisk kris - check! Finalplats - check!

Tidigare i veckan berättade Loreen varför hon rest till schlager-EM i Baku. Sångerskan angav två orsaker: "Jag vill trycka till regimen lite och jag vill göra mitt jobb", sade hon då.

Sagt och gjort. På torsdagen hade Loreens engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan väckt så stor uppmärksamhet att en av den azeriske presidentens närmaste män krävde av den arrangerande europeiska organisationen EBU att de skulle hindra artister från att "politisera" tävlingen.

Uppståndelsen kring händelsen blev stor och Sveriges ambassadör tvingades besöka det azeriska utrikesdepartementet för att reda ut härvan.

Några timmar efter det diplomatiska dramat stod en tillsynes oberörd Loreen på den jättelika scenen i Kristallhallen och framförde "Euphoria". Loreen tillhör favoriterna i årets schlager-EM och framträdandet möttes av ett rungande bifall från de 25 000 som satt på läktaren i Kristallhallen.
Den svenska delegationen i Azerbajdzjan leds av Christer Björkman som mot sin vana på förhand sagt att han skulle bli förvånad om Loreen inte tog sig till final.

Strax före två på natten, lokal tid, kunde SVT:s segervissa schlagersvenskar andas ut. Loreen är i final med sin låt "Euphoria".
Flera av tävlingens favoriter uppträdde på torsdagen. Turkiet, Serbien och Norge tävlade alla i semi två och precis som Sverige tog de sig vidare i tävlingen.

Startfältet i finalen är nu färdigt. De länder som i förväg pekas ut som Sveriges största konkurrenter är Ryssland, Italien, Serbien, Turkiet och Norge.

Det blir stor svensk dominans i final. I och med att Norge och Malta också gick vidare kommer det att vara hela tio låtar i finalen som helt eller delvis är skriva av svenska låtskrivare. Bland annat favorittippade Cypern, Grekland, Norge, Spanien och Italien.

TT Spektra

Ekots rapportering från Azerbajdzjan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".